Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU VANZAVODSKIH SANKCIJA I MERA: Od 2012. do 2016. godine u Srbiji je kaznu sa nanogicom izdržalo 4.840 osuđenika, dok je u kućnom pritvoru sudsku presudu dočekalo njih 621. Osuđenici na kućni zatvor imaju svog poverenika koji kontroliše da li pravilno izdržavaju kaznu


Kako je moguće da neko izvrši krivično delo dok čeka na služenje prethodno izrečene sudske presude? Uz to nije osuđen na kaznu u prepunim srpskim zatvorima, već na kaznu kućnog zatvora uz elektronski nadzor – takozvanu nanogicu.

U pojedinim slučajevima razlog je to što presuda za prethodni slučaj nije došla na red za izvršenje.

Svi osuđenici na kućni zatvor imaju svog poverenika koji kontroliše da li pravilno izdržava kaznu. Mnogi osuđenici odlaze i na posao ili fakultet. Poverenici su zaduženi da ih nadziru putem odašiljača koji signalizira kada su napustili dom i nenajavljeno odlaze na radna mesta ili fakultet. Ukoliko osuđenik prekrši neko od pravila, odlazi pravo iza rešetaka.

Sa nanogicom je od 2012. do 2016. godine u Srbiji kaznu izdržalo 4.840 osuđenika, dok je u kućnom pritvoru sudsku presudu dočekalo njih 621. Samo 2016. godine 1.142 osobe bile su u kućnom zatvoru, a u pritvoru 232.

O svima njima brine tek 25 poverenika zaduženih za celu zemlju. Neki od njih istovremeno kontrolišu i nekoliko desetina osuđenih, a najviše posla imaju poverenici u Beogradu, Nišu i Somboru.

"Dolazimo u problem sa efikasnošću, upravo zbog malog broja poverenika, i ova zabrana zapošljavanja se jako negativno odražava na efikasnost našeg rada tako da smo prinuđeni da biramo prioritete prilikom početka izvršenja kazne", kaže Dušanka Garić iz Odeljenja za alternativne sankcije.

A taj mali broj poverenika osim što je zadužen za osuđene na kućni zatvor kontroliše i sve osuđenike na ostale alternativne kazne. Prema rečima nadležnih, kako bi njihov rad bio efikasan Srbija bi do 2020. trebalo da ima najmanje 200 poverenika.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Zorić, 10.02.2017.
Naslov: Redakcija