Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADMINISTRATIVNI TROŠKOVI POSLOVANJA PRIVREDE GODIŠNJE IZNOSE PREKO 130 MILIJARDI DINARA: NALED navodi da je potrebno smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade i uvođenje progresivnosti oporezivanja, uvođenje elektronskih servisa za prijavu sezonskih radnika, kao i čuvanje poslovne dokumentacije u elektronskom obliku


Administrativni troškovi poslovanja privrede i dalje su visoki i iznose preko 130 milijardi dinara godišnje, izjavio je predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Goran Kovačević, i dodao je potrebno da država i dalje radi na smanjenju birokratije.

On je na konferenciji NALED-a o ekonomskim reformama u Srbiji rekao da je potrebno smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade i uvođenje progresivnosti oporezivanja, uvođenje elektronskih servisa za prijavu sezonskih radnika, kao i čuvanje poslovne dokumentacije u elektronskom obliku.

Među ključnim preporukama novog izdanja Sive knjige izdvajaju se predlozi za reformu parafiskala, ujednačavanje kriterijuma za oporezivanje paušalaca, i pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu.

Kovačević je ocenio je da je u 2016. godini, iako je to bila godina izbora, vlada uspela da mnogo toga postigne i primeni preporuke iz NALED-ove Sive knjige. Dodao je da je Srbija dobila efikasni elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola i dospela među prvih 50 zemalja na Duing biznis listi Svetske banke.

Kovačević je dodao da se radi na izradi akcionog plana za elektronske servise i registre, kao i zakonu o elektronskoj upravi i poslovanju, što će doprineti boljem poslovnom ambijentu.

Na skupu je predstavljeno deveto izdanje Sive knjige propisa u kojoj NALED daje 100 preporuka i rešenja za otklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, među kojima su 22 nova predloga i 63 procedure koje još čekaju na rešavanje.

Najviše preporuka u nadležnosti je ministarstva finansija i zdravlja, dok privreda sve češće ukazuje i na procedure čije rešavanje zahteva saradnju više ministarstava.

Izvor: Vebsajt N1, 10.02.2017.
Naslov: Redakcija