Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA 2017. GODINE OČEKUJE SE USVAJANJE ZAKONA O ELEKTRONSKOM POSLOVANJU, O ELEKTRONSKOJ UPRAVI, O ADRESNOM REGISTRU


Do kraja 2017. godine trebalo bi da budu usvojena dva važna zakona o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi, jer je cilj da papiri, šalteri, pečati i razne procedure budu iza nas, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

Ministarka je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj je predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura, rekla da je ta publikacija jedan od osnovnih alata za Vladu Republike Srbije da se vidi koji su to administrativni problemi za privredu Srbije i posebno sektor malih i srednjih preduzeća.

Ona je rekla da su među 10 ključnih preporuka Sive knjige - elektronska uprava, više elektronskih servisa za privredu i građane.

"Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E-upravu u naredne dve do tri godine", ukazala je ministarka.

Ministarstvo radi na dva pravca u uvođenju E-uprave, strateškom da takva uprava u Srbiji bude ireverzibilan proces za bilo koju Vladu, a drugi aktivnosti u kratkom i srednjem roku.

Prave se dva važna registra - Adresni registar i Centralni registar građana u saradnji, prvi sa Ministarstvom građevinarstva i drugi u saradnji sa MUP-om.

"Do kraja godine očekujemo i Zakon o adresnom registru", navela je Brnabićeva.

Ona kaže da će ti procesi biti završeni u 2018. godini.

Ministarka je rekla da je započeto i elektronsko arhiviranje, što je veliki posao, pošto veliki trgovinski lanci pojedinačno skladište oko dva i po miliona dokumenata, što ih mnogo košta.

"Uveli smo elektronski registar arhiviranja preko elektronskih građevinskih dozvola. Nastavljamo dalje da krčimo taj put", rekla je ona.

Ministarka kaže i da će u naredne dve nedelje na sednici Vlade biti izmenjena i Uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju organa državne uprave ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010).

Uskoro će proraditi i servis E-inspektor kako bi 2017. godina bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije. Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta.

Ministarka ističe da treba rešiti overu zdravstvene knjižice, ali tako da nijedan dokument više ne bude potreban. Ona je izrazila očekivanje da će to do 1. juna 2017. godine biti okončano i da se na tome radi zajedno sa RFZO.

Kako kaže, cilj je da Srbija uđe u prvih 30 zemalja na listi Duing biznis Svetske banke.

Izvor: Vebsajt B92, 10.02.2017.
Naslov: Redakcija