Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU MENJA DIREKTIVU O OPŠTOJ BEZBEDNOSTI PROIZVODA


Godina za nama bila je izazovna za potrošače čija su prava često bila u drugom planu zbog komplikovane situacije u kojoj se svet našao. Iako su evropske zakonodavne vlasti ažurirale propise i prilagođavale ih novonastaloj situaciji, pitanje je da li je zaštita potrošača bila na nivou na koji su navikli građani EU. Sudeći prema najavama evropskih potrošačkih organizacija 2022. godina biće, između ostalog, posvećena i sređivanju ove zakonodavne oblasti. Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu BEUCA, Francuska preuzima predsedavanje EU, zbog čega su zatražili od francuske vlade da tokom njihovog šestomesečnog mandata na čelu Veća EU, pomognu da se poboljšaju život i prava potrošača širom Evropske unije.

Takođe su objavili i glavne preporuke koje bi u narednom periodu trebalo da se sprovedu ili usvoje. Prva od njih je Uredba o opštoj bezbednosti proizvoda. Naime predložena revizija podrazumeva da se u narednom periodu obezbedi efikasnije praćenje proizvoda u lancu snabdevanja i da se tela za nadzor tržišta maksimalno osposobe za brzo povlačenje nebezbednih proizvoda. Promena ovih pravila je, smatraju u EU, više nego neophodna, ako se zna da je trenutno na snazi Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda koja je usvojena još pre 20 godina. Tu je i rast internet trgovine i sve veći rizik od kupovine nekvalitetnih proizvoda na onlajn platformama. Revidirana pravila o bezbednosti proizvoda rešiće glavni problem koji Evropski parlament već dugo naglašava, a to je da se mnogi proizvodi koji se prodaju na jedinstvenom tržištu ne pridržavaju EU standarda i bezbednosnih zahteva.

Sledi Direktiva o potrošačkim kreditima koja bi trebalo da obezbedi da se korisnici finansijskih usluga tretiraju pravedno. Predlog Evropske komisije, da podsetimo, uključuje pravila za prećutno prihvaćena prekoračenja, ograničenja ukupnih troškova kredita i obavezu banaka, odnosno pružaoca usluga da procenjuju kreditnu sposobnost potrošača. Ideja je da svi oni koji daju pozajmice na jasan način predstavljaju informacije o kreditu, kako bi ih građani pre zaduživanja dobro razumeli. Prema ovom predlogu, države članice EU bi obezbedile čak i finansijsko obrazovanje za korisnike i omogućile im savetovališta za dugovanja. Prema rečima pojedinih evroparlamentaraca, cilj promene propisa je da se proširi obim zajmova koje obuhvata nova direktiva, ali i da se ograniče naknade i kamatne stope, ojačaju prava potrošača na informisanje i zabrani manipulativno reklamiranje kredita. Kako navode u BEUC-u ove godine više će se razgovarati i o nekoliko ključnih zakona koji bi trebalo da poboljšaju sposobnost potrošača da se prebace na održivije sisteme grejanja i hlađenja.

Inače u planu je i da se više govori o održivosti proizvoda, posebno u fazi njihovog dizajna, Sa druge strane, usvojena je i inicijativa za osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju koja bi trebalo da im pruži bolje informacije o trajnosti proizvoda i šanse da mogu da se popravljaju, a ne da brzo zastarevaju. BEUC podseća da bi potrošači u budućnosti morali da imaju širok obim prava i pristup pravnim mehanizmima za ostvarivanje nadoknade štete uključujući kolektivnu odštetu. Na kraju se dosta govori i o novoj uredbi o e-privatnosti budući da je reč o propisu koji bi trebalo da donese veću zaštitu prava i privatnosti za potrošače u digitalnom dobu. Priča se čak i o izmeni opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR). EU će u godini pred nama po svemu sudeći unapređivati i Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima kako bi se povećala odgovornost internet tržišta, bezbednost proizvoda i usluga, ali i obaveza internet platformi. To je sve u cilju stvaranja pravednijeg digitalnog tržišta za potrošače, navode iz ove najuticajnije evropske potrošačke organizacije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović Jelica Antelj, 10.01.2022.
Naslov: Redakcija