Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Usvojen Program rasporeda i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini i preporuka Kriznog štaba o zadržavanju dosadašnjih mera


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je usvajanje Programa rasporeda i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini, ističući značaj ove odluke za oporavak i dalji razvoj turističkog sektora u Srbiji.

Matić je, uz napomenu da je ovaj program usvojen na sednici Vlade, poručila da su ulaganja u infrastrukturu, promociju i edukaciju ključni ne samo za oporavak, već i za ubrzanu reformu turističkog sektora u susret globalnoj konkurentskoj trci za tržište u postpandemijskom periodu.

Ona je napomenula da je jedan od osnovnih ciljeva tog programa promocija i unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda, turističkih destinacija, kao i unapređenje receptivno turističko-ugostiteljske ponude.

Ciljevi su, kako je navela, i uspostavljanje regionalne ravnoteže turističkog prometa i sistema praćenja ostvarenih rezultata u turizmu, uspostavljanje sistema podsticaja za "green field" investicije, kao i uspostavljanje sistema za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma u lokalnim zajednicama,

Prema njenim rečima, u fokusu su i razvoj infrastrukture, zaštita životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa u turističkim prostorima, odnosno lokalni i regionalni rast konkurentnosti i kvaliteta u turizmu.

Matić je dodala da su programom predviđeni podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama u iznosu od 600 miliona i 500 hiljada dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu, u iznosu od 105 miliona dinara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji su osnivači Vlada, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, a koja nisu indirektni korisnici budžeta, ukazala je ona.

Ministarka je objasnila da za projekte promocije, treninga i edukacije u turizmu, pored navedenih, pravo ostvaruju i nevladine organizacije i neprofitne institucije za razvoj turizma.

Vlada Republike Srbije donela je, na preporuku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, odluku da sve dosadašnje mere ostanu i dalje na snazi.

Odluka o zadržavanju mera odnosi se na obavezan PCR test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova, pri čemu će prodavnice prehrambene robe i dalje raditi do 21 čas.

Ostaje na snazi i odluka o zabrani okupljanja više od pet ljudi, kao i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Na osnovu epidemiološke procene, odlučeno je da nastava u osnovnim i srednjim školama bude nastavljena od 18. januara, po dinamici po kojoj se odvijala u septembru.

Srednjoškolci će pohađati nastavu svake druge sedmice (po pola odeljenja u smeni), a osnovci će ići u školu svaki drugi dan.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.01.2021.
Naslov: Redakcija