Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Potvrde o podnetom zahtevu za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom preko e-Uprave ili na šalterima pošta ne mogu koristiti u zdravstvenim ustanovama, jer one služe isključivo kao dokaz o podnetom zahtevu za zamenu isprave. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena. Ova potvrda će važiti do izdavanja novog dokumenta. "Potvrda PZK" ne izdaje se deci, trudnicama, porodiljama i penzionerima


Osiguranici koji su putem e-Uprave i na šalterima "Pošte Srbije" podneli zahtev za zamenu papirne zdravstvene knjižice novom zdravstvenom karticom, moraće da stanu u red u matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kako bi uzeli potvrde PZK, jer jedino sa tom potvrdom mogu kod lekara dok ne dobiju novu zdravstvenu ispravu.

S obzirom na to da se na izdavanje novih kartica zbog gužve čeka i do tri meseca, mnogi će morati da uzmu PZK potvrde.

U RFZO kažu da se potvrde o podnetom zahtevu za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom preko e-Uprave ili na šalterima pošta ne mogu koristiti u zdravstvenim ustanovama, jer one služe isključivo kao dokaz o podnetom zahtevu za zamenu isprave.

"Potvrda PZK" ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, koji sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što nije overena.

Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, a koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. R., 11.01.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija