Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 12. januara 2017. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Odluku da zadrži postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike Izvršni odbor je doneo imajući u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka ove godine niži i da iznosi 3,0% ± 1,5 procentnih poena. Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama cilja. Takvom kretanju inflacije doprineće oporavak domaće tražnje i svetske cene nafte, kao i postepen rast inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Prema oceni Izvršnog odbora, i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu upućuje na oprezno vođenje monetarne politike. Opreznost je pre svega potrebna zbog neizvesnosti oko kretanja cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, kao i dinamike normalizacije monetarne politike FED-a i njenog uticaja na globalne tokove kapitala. Rizike iz međunarodnog okruženja ublažavaće ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke. Takođe, Izvršni odbor ocenjuje da su uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže, uz ekonomski rast koji je u najvećoj meri vođen investicijama i izvozom, doprineli boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećanju njene otpornosti na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 14. februara 2017. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.01.2017.
Naslov: Redakcija