Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U DECEMBRU


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 9.907,2 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 278 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u decembru realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 162,5 miliona evra i to od Svetske banke 109,0 miliona evra, Evropske investicione banke 32,1 milion evra i ostalih inokreditora 21,4 miliona evra. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 98,1 milion evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi ostvaren je po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 242,8 miliona evra i pretežno je rezultat izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima. Drugi veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 104,1 milion evra i po osnovu otplate duga prema MMF-u od 68,3 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju decembra 7.665,0 miliona evra.

Decembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1.233,8 miliona evra i bio je za 489,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2014. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.657,5 miliona evra.

Dinar je u decembru nominalno deprecirao prema evru za 0,3%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 60 miliona evra i prodajom 435 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.01.2015.