Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: AKS ZATRAżILA MIšLJENJE MINISTARSTVA FINANSIJA U VEZI SA OPOREZIVANJEM ADVOKATA


Advokatska komora Srbije uputila je Ministarstvu finansija zahtev da joj do 15. januara, dostavi tumačenje Uputstva za postupanje poreskih organa za primenu Uredbe o izmenama i dopunama uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti kojom se reguliše i oporezivanje delatnosti advokata, a koju je Vlada Srbije donela krajem prošle godine.

Pomenutom Uredbom se predviđa da advokatima paušalni porez za 2014. godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na 2013. godinu, ali je, kako se navodi u dopisu AKS, u više navrata dolazilo do problema na terenu.

Više advokata sa teritorije cele zemlja obavestilo je AKS da Poreska uprava ne primenjuje Uredbu na sve advokate, već, pozivajući se na tumačenje koje je dalo Ministarstvo finansija, samo na one koji su uložili žalbe na ranije doneta rešenja. Tim rešenjima im je porez bio povećan najmanje 40 odsto, a što je jedan od razloga protesta advokature koji je u toku.

Kako se navodi u dopisu, mišljenje Ministarstva finansija se traži jer je AKS dobila informacije da se vrši prinudna naplata dugovanja dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa koje su utvrđene akontacionim rešenjima za 2014-tu, kao i da je jednom broju advokata koji su bili u postupku reprograma ranijih dugovanja doneto rešenje o obustavi reprograma zbog neizmirivanja obaveza po akontacionim rešenjima za 2014.

AKS je zatražila da joj mišljenje bude dostavljeno do četvrtka, jer je za petak, 16. januar, zakazana Konferencija advokata Srbije i Skupština AKS koja treba da odluči da li će biti prekinut protest, koji traje od 17. septembra prošle godine, i apelovala i da se imenuje stručni tim Ministarstva finansija radi nastavka pregovora za utvrđivanje kriterijuma i elemenata za paušalno oporezivanje advokata, u skladu sa dogovorom koji je postignut u novembru 2014.

Prema tom dogovoru, stručni timovi Ministarstva finansija i AKS su dužni da usaglase kriterijume i elemente za paušalno oporezivanje advokata za 2015. i naredne godine do 31. marta 2015.

Izvor: Tanjug, 12.01.2015.