Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Ukida se vremensko ograničenje za otuđenje do 20 odsto sopstvenih akcija


Predlogom izmena Zakona o privrednim društvima omogućava se Telekomu Srbije da zadrži 20 odsto sopstvenih akcija, navodi se u obrazloženju tog predloga koji je Vlada uputila Skupštini Srbije.

Telekom Austrije zainteresovan je za Telekom Srbije, potvrdio je jedan portparol ove kompanije austrijskoj agenciji APA.

Prema predlogu objavljenom na sajtu Skupštine Srbije (parlament.gov.rs), bez izmena zakona, sopstvene akcije Telekoma Srbije bi istekom roka od tri godine za prodaju bile poništene i tako bi se smanjio osnovni kapital tog preduzeća, uz negativni efekat i na imovinu Srbije.

Dodaje se da je imajući u vidu da je Telekom Srbije u većinskom državnom vlasništvu, ocenjeno da je opravdano da se uvede izuzetak i u konkretnom slučaju.

Važećim Zakonom o privrednim društvima predviđeno je da tri godine nakon sticanja kompanija može da ima maksimalno do 10 odsto sopstvenih akcija.

Izmenama zakona predviđeno je da akcionarska društva koja nisu na berzi mogu da zadrže do 20 odsto sopstvenih akcija i po isteku trogodišnjeg roka i uvodi se retroaktivno dejstvo te odredbe.

Telekom Srbije potpisao je 30. decembra 2011. ugovor o otkupu 20 odsto akcija od grčke kompanije OTE za 380 miliona evra, što znači da je rok za prodaju sopstvenih akcija istekao krajem prošle godine.

Povratno dejstvo predloženo je i za izmenu zakona kojom se određuje da pravo preče kupovine sopstvenih akcija javnog akcionarskog društva (onog koje je na berzi) imaju akcionari na dan donošenja odluke o ukidanju trogodišnjeg roka za prodaju.

U obrazloženju je navedeno da je Ustavom Srbije predviđeno da zakoni ne mogu imati povratno dejstvo, ali da izuzetno pojedine odredbe zakona mogu imati povratno dejstvo, ako to nalaže opšti interes.

"Povratnim dejstvom stvaraju se neophodni zakonski preduslovi za izbegavanje negativnih finansijskih posledica za Telekom Srbije i posredno sa Republiku Srbiju i ostale akcionare Telekoma", navodi se u obrazloženju.

Telekom Austrije zainteresovan je za Telekom Srbije, potvrdio je jedan portparol ove kompanije austrijskoj agenciji APA.

Interesovanje je, međutim, ograničeno, jer je Telekom Austrije sa mobilnim operaterom VIP mobajlom već etabliran na srpskom tržištu, kazao je neimenovani portparol.

Predstavnik Telekoma Austrija, kompanije koja je u većinskom vlasništvu meksičkog milijardera Karlosa Slima, podseća da još nije pokrenuta nikakva procedura za prodaju Telekoma Srbije.

VIP mobajl ima udeo od jedne petine na srpskom tržištu, i aktivan je samo u mobilnoj telefoniji, a Telekom Austrija već duže sledi strategiju da na tržištima na kojima je prisutan nudi i fiksnu telefoniju, kao što je to slučaj u Bugarskoj, Hrvatskoj i odnedavno u Makedoniji.

Telekom Srbija bi se, prema tome, smatraju eksperti, odlično uklopila u poslovanje Telekoma Austrije.

Inače Telekom Austrije je već jednom, 2011. godine, učestvovao u pokušaju kupovine Telekoma Srbije, kada je iz Beča ponuđeno 1,1 milijardu evra za 51 odsto udela u srpskoj kompaniji, ali je vlada tada tražila 1,4 milijarde evra, navodi agencija APA.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: