Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SEDIŠTIMA I PODRUČJIMA SUDOVA I JAVNIH TUŽILAŠTAVA: SUDSKA JEDINICA U TITELU UKINUTA


Sudska jedinica u Titelu ukinuta je od prvog januara u skladu sa novim Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava. Kao razlog navodi se premali broj predmeta i veliki troškovi. Tom odlukom nisu zadovoljni meštani, a jedno od mogućih rešenja je dolazak sudija određenim danima u nedelji.

Put do pravde može biti dug i pun prepreka. Meštani Titela će barem u narednih nekoliko meseci moći da se uvere u to. U sudu u Titelu će još uvek moći da se overe dokumenti, ali će za postupke poput parničnih građani ovog mesta morati da idu do Novog Sada koji na nekih 40 minuta vožnje odavde.

U Opštini Titel kažu da su se građani i njima obraćali nezadovoljni odlukom države. Zamenik predsednika opštine kaže da su oni najdalje od Novog Sada od svih mesta gde su ukinuti sudovi u Južnobačkom okrugu.

"U ovom trenutku mi jesmo opština sa velikim brojem nezaposlenih, ljudi su u teškoj materijalnoj situaciji, teško je otići autobusom ili automobilom do Novog Sada, imati dodate troškove, naći parking mesto, zaista su to otežavajuće okolnosti", kaže Marinko Trivunović, zamenik predsednika opštine Titel.

On dodaje da su razgovarali sa Ministarstvom pravde u pokušaju da promene odluku, ali da im je rečeno da su veoma mala opština i da nemaju dovoljno predmeta. Tu procenu potvrđuju i u Osnovnom sudu u Novom Sadu, gde su prenete sve rasprave.

Novosadski sud može bez problema da obradi sve te predmete, tako da će svi biti rešeni bez produžavanja zakonskih rokova. Predsednik suda može doneti odluku da se uvedu sudijski dani, gde bi sudije određenim danima u nedelji dolazili u zgradu ukinutih sudova. U opštini misle da bi to bilo dobro rešenje za sve.

Izvor: RTV