Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU: Objavljen onlajn katalog socijalnih preduzeća i njihovih proizvoda


Privredna komora Srbije je u okviru kampanje podrške socijalnom preduzetništvu pripremila katalog socijalnih preduzeća i njihovih proizvoda. Cilj je promocija ovog vida preduzetništva koje je usmereno na zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje marginalizovanih grupa poručuju iz Privredne komore Srbije.

 “Predstavljena socijalna preduzeća, tržišno orjentisana, osnovana su i da rešavaju određena društvena pitanja među kojima su podrška nezaposlenima (kako mladim tako i starijim licima), podrška osobama sa invaliditetom i drugim marginalizovanim društvenim grupama, rešavanje problema siromaštva, ekološke i zelene ekonomije, razvoj ruralnih područja i drugo”, kaže Milica Pavić iz Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima PKS. 

Dodaje da su u katalogu predstavljena preduzeća iz različitih grana privrede pa se tako među predstavljenim proizvodima mogu naći rakija, džem, proizvodi od tekstila- torbe, odeća i igračke, a saradnju je moguće ostvariti i kroz podršku izdavanju časopisu “ Lice ulice”.

“Kupovinom ovih proizvoda i usluga kompanije direktno doprinose društveno odgovornom poslovanju koje postaje sve važnije u saradnji sa investitorima, kupcima, dobavljačima i drugim zainteresovanim stranama. Istovremeno, kroz ovaj vid saradnje kompanije doprinose i realizaciji Ciljeva održivog razvoja, a naročito ciljeva SDG-8 Dostojanstven rad i ekonomski rast, SDG-1 Svet bez siromaštva i SDG-10 smanjenje nejednakosti”, objašnjava Pavić. 

U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir. Centar za programe podrške privredi i MMSPD će pružati tehničku pomoć onima koji budu želeli da steknu status socijalnog preduzetništva prilikom popunjavanja Zakonom propisane neophodne dokumentacije (statut, izveštaji) sa ciljem da oni koji su i pre donošenja Zakona poslovali kao socijalno preduzeće što lakše prebrode postupak/proces neophodan za sticanje statusa socijalnog preduzetništva. 

Zakon o socijalnom preduzetništvu ("Sl. glasnik RS", br. 14/2022) u Srbiji koji je usvojen početkom godine omogućava da socijalna preduzeća dobiju podršku bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo ili predstavnici civilnog sektora koji imaju registrovanu ekonomsku delatnost.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 06.12.2022.
Naslov: Redakcija