Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Nacionalni konvent o EU traži da se što pre otpočne rad na pripremi novog Zakona


Radna grupa Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovaračka poglavlja 2 - Sloboda kretanja radnika i 19 - Socijalna politika i politika zapošljavanja, je vlastima uputila niz zahteva u cilju poboljšanja radnog i materijalnog položaja većine ljudi u Srbiji.

Radna grupa je na održanoj redovnoj sednici donela zaključke koji su ujedno i zahtevi za Vladu Srbije i Narodnu skupštinu Republike Srbije od kojih traže da se zaustavi fragmentacija radnog zakonodavstva i da se što pre otpočne rad na pripremi novog Zakona o radu.

Iz radne grupe takođe smatraju da je potrebno zaustaviti primenu Zakona o socijalnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 14/2021) zbog loših rezultata na samom početku primene “jer se mnogim socijalno ugroženim građanima ukida pravo na novčanu socijalnu pomoć i sprovodi dehumanizacija socijalne zaštite”, kako stoji u zaključcima sednice.

Potrebno je, smatraju u radnoj grupi, i da Vlada ubrzano donese podzakonske akte nedostajuće za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti("Sl. glasnik RS", br. 52/2021) i Zakona o socijalnom preduzetništvu("Sl. glasnik RS", br. 14/2022).

Radna grupa traži i da Vlada i Narodna skupština što hitnije donesu Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu čije se donošenje, kako kažu, čeka već nekoliko godina. Takođe, oni zahtevaju i veće učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za izradu strategija, planova i nacrta zakona.

Radnu grupu Nacionalnog konventa o EU čine predstavnici i predstavnice sindikata i organizacija civilnog društva koji zajednički rade na monitoringu procesa pridruživanja EU u cilju boljeg informisanja građana o prednostima i manama pridruživanja EU.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Mašina, 01.12.2022.
Naslov: Redakcija