Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Registar “Ne zovi” biće uspostavljen 2023. godine, jer je neophodno donošenje Pravilnika kojim bi se bliže propisao način upisa i ispisa, korišćenja i vođenja registra


Registar “Ne zovi”, koji bi ograničio rad kompanije koje pozivaju građane i nude robu na prodaju, biće uspostavljen od naredne godine.

Ovaj registar trebalo je da bude u funkciji od 21. decembra 2022, odnosno godinu dana od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021).

Međutim, u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine rekli su da bi mogao da zaživi ovaj registar potrošača koji ne žele da primaju pozive ili poruke, u okviru promocije i prodaje telefonom, potrebno je da se donese pravilnik kojim bi se bliže propisao način upisa i ispisa, korišćenja i vođenja registra.

U tom smislu, kako navode, radna grupa formirana od strane svih zainteresovanih - predstavnici ministarstava, Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge - RATEL, predstavnika operatora elektronskih komunikacionih usluga i Saveta stranih investitora - sačinila je nacrt pravilnika. On predstavlja polaznu osnovu za izradu tehničke specifikacije potrebne za raspisivanje javnog poziva za pribavljanje IT rešenja kojim bi se uspostavio ovaj registar, kažu u Ministarstvu trgovine. Napominju da je nabavka i implementacija u nadležnosti RATEL-a.

- Takođe, nakon nabavke softvera potrebno je i umrežavanje operatera elektronskih komunikacionih usluga sa ovim softverom i period probne eksploatacije da bi se rad registra u punom kapacitetu očekivao u toku sledeće godine - ističu u tom ministarstvu.

U međuvremenu ne prestaju uporni telefonski pozivi, promocije i targetiranje starijih koji se lakše odlučuju na ishitrenu kupovinu.

I redakcija Politike u ovoj godini dobila je upravo najveći broj prigovora potrošača zbog nemogućnosti da odustanu od ovakvih kupovina.

Poslednji slučaj završio je na sudu u Subotici, a čitateljka i dalje ne zna kako će se ova priča završiti. Ona, inače penzionisan lekar, nedavno je na promociji kupila aparat za masažu stopala po ceni od 1.390 evra.

- Odmah sam shvatila je da ovaj proizvod nema praktično nikakvu funkciju. Istog momenta sam htela da odustanem. Tada počinju problemi, posle upornih poziva firme i zahteva da vrati proizvod usledila su njihova ubeđivanja da nastavim da ga koristim i da ću videti efekte - priča ona.

Kako kaže, bila je upoznata da po propisima u roku od 14 dana može da odustane od kupovine. U međuvremenu je otkrila da uz proizvod nije dobila obrazac za odustanak, što je takođe zakonska obaveza trgovca i jedino rešenje bilo je da tuži firmu.

- Ako potrošaču nije uručen obrazac za odustanak, ima rok od godinu dana da odustane - kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS). Kako navode prigovori zbog ovih problema, na terenu se mogu videti različiti ugovori i načini da se potrošač prevari.

- Dosetili su se i da navedu da svojim potpisom na ugovoru potrošač potvrđuje da mu je obrazac za odustanak uručen, a zapravo nije. Kupci često ne pročitaju do tančina ugovore. Naknadno je teško utvrditi ko je u pravu ako postoji potpis kupca - rekao je Mladen Alfirović, pravni zastupnik NOPS-a. Napominje da je izgled obrasca propisalo Ministarstvo trgovine podzakonskim aktom.

On kaže da je uspostavljanje registra “Ne zovi” neophodno i da se poslom telemarketinga i prodaje putem organizovanja promocija i dalje bavi veliki broj firmi u Srbiji, kao i da su prigovori na njihov rad veoma česti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 07.12.2022.
Naslov: Redakcija