Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Građani imaju prava na prigovor i parnicu u slučajevima izvršenja kada nema sudske presude, već je potraživanje na osnovu verodostojne isprave. Zbog toga je bitno da ne odbijaju dostavu rešenja, kao i da imaju mogućnost na pravnu pomoć potrošačkih organizacija


Da izvršitelji imaju kompetencije da preuzmu značajan deo poslova izvršenja od sudova saglasne su i sudije, navedeno je na javnoj diskusiji sa građanima koju su povodom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019) organizovali Vrhovni kasacioni sud i Osnovni sud u Zrenjaninu.

Govorilo se o proširivanju nadležnosti javnih izvršitelja u fazi sprovođenja izvršenja, davanju novih isključivih nadležnosti u fazi određivanja izvršenja, sprovođenju izvršenja zajedničkom prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari, izvršenju činjenja koje osim dužnika može preduzeti i treće lice.

- Smatram da je zakon iz 1978. godine najbolji zakon o izvršenju, kasnije izmene i sadašnji zakon predstavljaju turbulenciju prava. Zalažem se da se ingerencije izvršenja prenesu na izvršitelje, a da se ingerencije suda svedu na preispitivanje razloga za donošenje rešenja o izvršenju i zakonitosti rada izvršitelja - naveo je izvršni sudija osnovnog suda u Zrenjaninu Petar Tapavički. Jedna od novina u oblasti izvršenja je prenošenje nadležnosti izvršiteljima u oblasti komunalnih preduzeća i Republike.

- Novina Zakona je da će postojati mogućnost da se postupak izvršenja ne sprovodi na nepokretnosti, ukoliko je potraživanje iz komunalnih ili sličnih delatnosti i ne prelazi iznos od 5.000 evra - objasnio je Nebojša Đuričić, predsednik UO Foruma sudija Srbije.

 Navedeno je da građani imaju prava na prigovor i parnicu u slučajevima izvršenja kada nema sudske presude, već je potraživanje na osnovu verodostojne isprave. Zbog toga je bitno da ne odbijaju dostavu rešenja, kao i da imaju mogućnost na pravnu pomoć potrošačkih organizacija. Dušan Protić iz Centra za evropske politike ukazao je na visoke troškove postupka dok je Uroš Poluga iz USAID-a najavio uvođenje elektronske prodaje u izvršnim postupcima, kao i nameru zakonodavca da oglasnu tablu prenese u elektronsku formu.

Izvor: Vebsajt Danas, M. Pudar, 06.12.2019.
Naslov: Redakcija