Zastava Bosne i Hercegovine

OBJAVLJEN JAVNI POZIV GRADOVIMA, OPŠTINAMA I GRADSKIM OPŠTINAMA ZA UČEŠĆE U NACIONALNOM GODIŠNJEM TAKMIČENJU ZA IZBOR NAJBOLJE PRAKSE U PRIMENI PRINCIPA DOBRE UPRAVE NA LOKALNOM NIVOU U 2018. GODINI: Rok za dostavljanje prijava je utorak, 15. januar 2019. godine


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i SKGO uputili su javni poziv gradovima, opštinama i gradskim opštinama za učešće u nacionalnom godišnjem takmičenju za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou u 2018. godini.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da se godišnja nagrada za najbolju praksu dodeljuje u četiri oblasti, i to: efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Učesnici mogu podneti jednu prijavu za jednu oblast, a mogu konkurisati za više oblasti (maksimalno četiri prijave, u svakoj oblasti po jedna), s tim što mogu biti nagrađeni samo u jednoj od njih.

Ukupna sredstva koja će biti dodeljena lokalnim samoupravama sa najboljom praksom u primeni principa dobre uprave po ovom javnom pozivu, iznose 12.000 američkih dolara.

Pobednici u svakoj od četiri oblasti će steći pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 3.000 američkih dolara.

Rok za dostavljanje prijava je utorak, 15. januar 2019. godine.

Nacionalno takmičenje deo je projekta “Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou”, koji se sprovodi u okviru programa Swiss PRO koji finansira Vlada Švajcarske, a implementira Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa SKGO.

Projekat će, pored pomenutog takmičenja, pružiti direktnu podršku za 42 lokalne samouprave kroz opštinske pakete podrške u oblastima vezanim za principe dobrog upravljanja, kao i podršku za osnaživanje kapaciteta i jačanja veština putem regionalnih i elektronskih obuka, radionica i posebno kreirane baze znanja i informacionog centra o dobrom upravljanju.

Program Swiss PRO nudi mogućnost šire podrške za 99 lokalnih samouprava u oblastima dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti.

Više informacija o javnom pozivu za takmičenje možete pogledati ovde.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.12.2018.
Naslov: Redakcija