Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN PRVI ISPIT ZA LICENCE ZA DIREKTORE OBRAZOVNIH USTANOVA NA TERITORIJI AP VOJVODINE


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prisustvovao je danas u Novom Sadu polaganju prvog ispita za licence za direktore obrazovnih ustanova na teritoriji AP Vojvodine.

Šarčević je, u izjavi za novinare u Skupštini AP Vojvodine, rekao da je ovo prvi put da se radi velika depolitizacija rukovođenja školama, dodajući da je to istovremeno i profesionalizacija sistema rukovođenja.

Bez toga nema ni reforme obrazovanja. Ovo je ključni momenat u reformi u toj oblasti, kao što je to i rad na eksternoj oceni i uvođenje državne mature, istakao je ministar.

On je ocenio da direktori škola moraju biti, pre svega, pedagoški rukovodioci koji rade na unapređenju vaspitno obrazovnog rada, ali da moraju dobro da poznaju i pravo.

Šarčević je poručio da se kandidati ozbiljno pripremaju za polaganje ispita za licencu, naglasivši da će prvi polagati direktori koji imaju najviše ocene.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, uprave i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, istakao je da je danas na ispit za licence izašlo sedam kandidata koji su imali najbolje ocene na vrednovanju.

On je precizirao da je reč o direktorima pet osnovnih škola, jedne gimnazije i jedne predškolske ustanove.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakoni), direktori i kandidati za direktore dužni su da imaju položen ispit, i to u roku do dve godine od stupanja na dužnost direktora.

Polaganju ispita prethodi obuka, koju sprovodi Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, nakon čega kandidati imaju tri meseca da realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njeno unapređenje i pripreme svoj portfolio, s kojim izlaze pred komisiju, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.12.2018.
Naslov: Redakcija