Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O AKCIZAMA: Od 1. januara 2018. godine počinje obavezno isticanje аkciznih markica na kafi


Sa prvim danom januara na rafovima prodavnica u Srbiji osvanuće kafa obeležena akciznim markicama. Tada počinje primena godinu dana ranije usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016). Na proizvođačima i distributerima crnog napitka je da odluče hoće li novi trošak preliti na potrošača. Neki od najvećih "igrača" tvrde da će "pečatiranje" ići na njihov račun, kao doprinos borbi protiv nelegalnog tržišta.

Istovremeno će se postojeće akcize, a one trenutno iznosi 85,75 dinara po kilogramu nepržene, odnosno 107,18 dinara po kilogramu pržene kafe, usklađivati sa ovogodišnjim troškovima života. Činjenica je da država od ovog nameta očekuje da se u 2018. godini slije najmanje 4,5 milijardi dinara. Uvođenje akcizne markice deo je borbe protiv sive ekonomije.

Obeležavanje kafe iz legalnih tokova u Bosni i Hercegovini je dalo dobre rezultate. Nelegalni uvoz je smanjen za 30 do 40 odsto. U Srbiju, procenjuje se, mimo carinske kontrole godišnje uđe između 4.000 i 5.000 tona sirove kafe. S druge strane, legalno tržište troši oko 23.500 tona.

Do oktobra 2012. godine, akciza se obračunavala kao 30 odsto fakturne vrednosti sirove kafe. Od tog momenta je utvrđeno da iznosi 80 dinara po kilogramu sirove kafe. Usklađivanje se obavlja jednom godišnje u januaru i to sa rastom troškova života.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. N. S. - S. B., 08.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija