Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 2020. godine obavezna vakcinacija svih zdravstvenih radnika protiv zaraznih bolesti


Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika protiv zaraznih bolesti uvodi se od 2020. godine, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 - dalje: Pravilnik) koji je nedavno stupio na snagu.

Obavezna imunizacija ne odnosi se samo na "bele mantile", već i na spremačice i servirke hrane.

"Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koji podležu obaveznoj imunizaciji su oni koji pružaju usluge zdravstvene zaštite na odeljenjima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti i to na poslovima - dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene", navedeno je u Pravilniku.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović pojašnjava da je reč o obaveznim vakcinama koje svi treba da prime još kao deca.

"Među zdravstvenim radnicima ima onih koji su zbog grešaka svojih roditelja propustili da budu vakcinisani ili su propustili određene doze vakcina. Svi zdravstveni radnici treba da provere svoj vakcinalni status i ukoliko nisu vakcinisani to da obavi pre 2020. godine kada će vakcinacija biti zakonska obaveza njih", naglasio je Stevanović.

To će u praksi značiti da svi zdravstveni radnici koji su vakcinisani kao deca, neće morati da primaju nove doze vakcina, dok će oni koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani morati da prime vakcine. Epidemiolog Branislav Tiodorović pojašnjava da će oni koji ne znaju da li su vakcinisani morati da urade testiranje.

"Bruka je da dete koje dođe u bolnicu da se leči od leukemije dobije morbile od lekara ili sestre. A, tokom ove epidemije malih boginja imali smo obolele i zdravstvene radnike", pojašnjava Tiodorović. Od početka epidemije malih boginja u Klinici za infektivne bolesti KCS lečeno je osam zdravstvenih radnika sa komplikacijama morbila.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da su u skladu sa važećim podzakonskim aktom zaposleni u zdravstvenim ustanovama trenutno obavezni da se vakcinišu protiv hepatitisa B i sezonskog gripa.

Izvor: Vebsajt 021, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija