Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Potrebna potpuno nezavisna medijska organizacija, u čijem formiranju ključnu ulogu moraju imati novinarska udruženja


Zaštitnik građana Zoran Pašalić smatra da mora postojati jedna potpuno nezavisna medijska organizacija u čijem formiranju ključnu ulogu moraju imati novinarska udruženja.

"Preduslovi za tako nešto su promena zakonskog okvira, posebno onog koji se tiče bezbednosti i pritisaka na novinare, kao i modela finansiranja", rekao je Pašalić.

On ukazuje da mnogi novinari nemaju čak ni adekvatne ugovore, nemaju plaćene doprinose, da je njihov posao, kako kaže, oročen za nečiju volju.

"Kako onda da tu ne govorimo o svemu i svačemu, od cenzure, preko autocenzure do pritisaka svake vrste. Znači, normativno se to mora urediti i zakonski i inspekcijski pratiti", naveo je on.

Drugo, kako dodaje, novinari su izloženi svakoj vrsti napada, od fizičkog ugrožavanja do nevaspitanog odnosa prilikom uzimanja izjave.

"I stav institucije, a i moj, jeste da se novinari moraju apsolutno zaštititi od svačije samovolje", istakao je Pašalić.

On napominje da treba posmatrati i drugu stranu navodeći primere da su i novinari kršili pravila svoje struke, prejudicirajući sudske odluke.

"Zaštitnik građana mora da ukazuje na svaku situaciju, i kada je pogrešno spram novinara i kada su novinari pogrešili spram, prvenstveno građana koji su se našli u nekoj medijski "interesantnoj" situaciji", rekao je Pašalić.

Kada je reč o nezavisnosti Zaštitnika građana, on kaže da niko ne ugrožava samostalnost te institucije, u smislu da utiče na donošenje odluka ili način rada.

"Pitanje nezavisnosti institucije može biti ugroženo i na drugačiji način, finansijski, kadrovski, a može se postaviti i pitanje smeštajnih kapaciteta", rekao je on.

Kada je u pitanju nadležnost, kako dodaje, po postojećem Zakonu o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) Ombudsman nema mogućnost da kontroliše neke institucije.

"Građanima možemo da pomognemo donekle, a onda dođemo do institucije koja je za Zaštitnika građana nedodirljiva i sve to anulira prethodni posao", rekao je Pašalić.

On navodi i da statistike za deset godina pokazuju da je policija najviše postupala po preporukama Zaštitnika građana i da oni od te institucije traže tumačenje propisa u situacijama koje su im nejasne.

On je rekao da je koristeći svoje zakonsko pravo sam sebi smanjio platu, između ostalog i da bi istakao loš finansijski položaj zaposlenih u ovoj instituciji.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Pašalić kaže da su posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi, starija i LGBT populacija.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.12.2017.
Naslov: Redakcija