Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: Za EU više ne postoji osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizovalo, te će carinska zaštita na uvoz mleka i mlečnih prerađevina najverovatnije biti ukinuta od 2017. godine


Vlada Republike Srbije najverovatnije će ukinuti prelevmane za uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine, a ta odluka trebalo bi da bude doneta u narednih desetak dana.

Ova odluka je uslovljena pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

Imajući u vidu navedeno, gotovo je izvesno da će od 2017. godine uvozne takse na mleko od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara, koje su uvedene juna 2015. godine, biti ukinute.

- Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, ovih dana intenzivno razgovara sa mlekarima, kojima je predočio da za Brisel ne postoji više osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizovalo. Naime, ova mera je uvedena kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Pošto cene sada rastu, EU ne želi više da toleriše Srbiji ove pogodnosti. Međutim, ukoliko se kriza ponovo pojavi Vlada će ponovo intervenisati zaštitnim merama.

Proizvođači mleka ne strahuju.

- Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuju, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentnost srpskih farmera, kao što su početak rada Nacionalne laboratorije i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka - navode mlekari.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić smatra da prelevmani treba da ostanu bar još šest meseci.

- Ako se ukinu, domaća proizvodnja biće ugrožena i uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište. Evropski seljak ima sve vidove subvencionisanja koji služe za popravku konkurentnosti koje mi ne možemo da pratimo - kaže Vasić.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 09.12.2016.
Naslov: Redakcija