Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O ISPRAVI O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU I POSEBNOJ ISPRAVI ZA KORIŠĆENJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: Oni koji pre Nove godine podnesu zahtev, a ne dobiju pre 1. januara 2017. godine novu elektronsku knjižicu, lečiće se na osnovu stare zdravstvene knjižice ukoliko je overena. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena. Od 16. decembra 2016. godine potvrda će važiti do izdavanja novog dokumenta, dok one izdate pre ovog datuma važe samo 30 dana


Svi osiguranici koji su podneli zahteve za zamenu stare, papirne zdravstvene knjižice, i oni koji to učine do 31. decembra 2016. godine, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu, do izdavanja nove zdravstvene kartice lečiće se - na potvrdu.

Kako navode u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, potvrde o podnošenju zahteva koje se budu izdavale od 16. decembra 2016. godine važiće neograničeno, odnosno sve do izdavanja zdravstvene kartice, dok one izdate pre ovog roka važe samo 30 dana, pa će oni koji u tom roku ne dobiju karticu morati ponovo da stanu u red, ovoga puta za potvrdu.

Potvrde se izdaju u filijalama RFZO pojedincima ili firmama za sve zaposlene, pri podnošenju zahteva za zamenu zdravstvene isprave.

Ovo praktično znači da niko ko je podneo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, ali je još nije dobio, nema razloga da strepi kako će ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu posle 31. decembra, kada najvećem broju osiguranika kojima se knjižice overavaju na šest meseci prestaje da važi overa.

- Svi zdravstveno osigurani posle 1. januara 2017. godine zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivaće na osnovu uredno overene isprave o osiguranju: zdravstvene knjižice, zdravstvene kartice ili potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite (obrazac PZK). Zdravstvene ustanove su dužne da im pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to koju uredno overenu ispravu o osiguranju poseduju - kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Zahteve za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja podneo je 4.723.461, od ukupno 6.845.749 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pa je već sasvim izvesno da neće svi uspeti da zamene zdravstvenu ispravu do kraja meseca.

Da li će rok za podnošenje zahteva, koji ističe 31. decembra 2016. godine, biti produžen, još se ne zna, iako su u filijalama RFZO velike gužve, bez obzira na to što zahtev može da se podnese i elektronski, i na šalterima pošta.

Nove zdravstvene isprave sporo stižu i onima koji su podneli zahtev, jer Zavod za izradu novčanica mesečno može da odštampa 350.000 zdravstvenih kartica.

- Zbog izuzetno velikog broja zahteva za zamenu zdravstvenih isprava i relativno ograničenih kapaciteta Zavoda za izradu novčanica, važeći rok potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite na obrascu PKZ od 30 dana postao je nerealan. Upravni odbor RFZO je doneo Pravilnik o izmenama Pravilnika o ispravi o zdravstvenom osiguranju i posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite ("Sl. glasnik RS", br. 98/2016), kojim je uveden neograničen rok potvrde, i to stupa na snagu 16. decembra 2016. godine - kaže Verica Lazić, direktorka RFZO.

Do 31. decembra 2016. godine zahteve za zamenu moraju da podnesu i oni kojima su knjižice overene i za prvih nekoliko meseci 2017. godine. Oni će, kako objašnjavaju u RFZO, zdravstvenu zaštitu od 1. januara ostvarivati na osnovu svoje overene stare zdravstvene isprave - sve dok je overena.

 - Po isteku overe uz dokaz o uplaćenom dospelom doprinosu ukoliko zdravstvena kartica još nije izrađena, ispostava RFZO osiguraniku izdaje potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite na osnovu koje u propisanom sadržaju i obimu ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu do izrade kartice - navode u RFZO.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 10.12.2016.
Naslov: Redakcija