Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 8 ODSTO


Pravna baza Paragraf Lex

Izvršni odbor NBS odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Međutim, dok niska agregatna tražnja i niska inflacija iz međunarodnog okruženja u dužem roku imaju dezinflatorni uticaj, pad cena primarnih proizvoda i nepromenjene regulisane cene imaju privremeno dezinflatorno dejstvo i u najvećoj meri su uticali na kretanje inflacije ispod donje granice cilja (4 ± 1,5%).

Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane i očekivana korekcija regulisanih cena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine.

Pored toga, i dalje je prisutna neizvesnost iz međunarodnog okruženja koja proističe iz delovanja geopolitičkih faktora, kao i neizvesnost u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija i brzine ekonomskog oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor očekuje da će fiskalna konsolidacija predviđena budžetom za narednu godinu umanjiti negativni uticaj rizika iz međunarodnog okruženja i pozitivno uticati na premiju rizika zemlje, što će doprineti održavanju stabilno niske inflacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 15. januara 2015. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.12.2014.