Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Nabavka bezbednosnog elementa neophodnog za novi model e-fiskalizacije


Ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram nalogu objasnio je proceduru nabavke kartice - bezbednosnog elementa, koju je potrebno zatražiti od Poreske uprave, a koja je neophodna za prelazak na novi model e-fiskalizacije.

Obveznik fiskalizacije mora imati bezbednosni element jer je dužan da ga koristi za potpisivanje fiskalnih računa za potrebe sprovođenja postupka fiskalizacije i potvrde identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom, napisao je Mali i dodao da se račun koji je izdat bez korišćenja bezbednosnog elementa, ne može smatrati fiskalnim računom.

- Preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Autorizovana osoba takođe može da naznači ime, prezime i broj lične karte ili pasoša osobe koju ovlašćuje za preuzimanje bezbednosnih elemenata. Prijava se automatski odobrava, ali u određenim slučajevima neophodno je da ga pregleda i odobri službenik za uvođenje obveznika u fiskalizaciju - napisao je Mali.

Ministar je istakao da je važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja može se naći na portalu Poreske uprave.

- U trenutku prijave važno je da obveznik napomene da li želi karticu na kojoj se nalazi bezbednosni element u punoj veličini ili perforiranu, što zavisi od toga kakav ima fiskalni uređaj - objašnjava Mali.

Bezbednosni elementi u vidu pametne kartice se personalizuju i autorizovana osoba u svoje poresko sanduče dobija obaveštenje o preuzimanju bezbednosnog elementa.

Bezbednosni element se preuzima na šalteru "Vaš poreznik" u nadležnoj filijali Poreske uprave, osim za obveznike CVPO koji bezbednosni element preuzimaju u Centru za velike poreske obveznik, napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Izvor: Vebsajt eKapija, 10.11.2021.
Naslov: Redakcija