Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Ukoliko kupac utvrdi da je pazario uređaj starije godine proizvodnje od one koju mu je prodavac naveo, on ima pravo da traži umanjenje cene, zahteva zamenu proizvoda ili raskid ugovora što je doveden u zabludu i nije dobio potpunu informaciju od trgovca


Stariji modeli računara, televizora i telefona u radnjama se prodaju kao ovogodišnji, što trgovcima omogućava da ostvare višestruko veću zaradu, a potrošači su oštećeni i dovedeni u zabludu.

Prodavci sakrivaju pravu godinu proizvodnje ovih elektronskih uređaja. Njihova starost može da bude veća i od pet godina, nema granice, a time su i njihove karakteristike slabije. Na taj način trgovci krše Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon - dalje: Zakon), jer je to podatak koji mora da bude naznačen na vidljivom mestu, a obavezno na deklaraciji. Ovo kaže Marko Dragić iz pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

- Svi proizvodi stariji od godine u kojoj se prodaju spadaju u "autlet" robu i njihova cena je automatski povoljnija - objašnjava Dragić. - Taj podatak mora da bude posebno naznačen pored samog artikla, ali trgovci gotovo uvek sakrivaju tu informaciju. Na rafovima u našim radnjama se nalazi veliki broj starijih modela proizvoda, uglavnom računara, televizora i telefona, koji se prodaju kao novi, ovogodišnji.

Takvi uređaji su, kako navodi, u Evropi znatno jeftiniji, što znači da prodavci uzimaju duplo veću zaradu. On ističe da na taj način krše Zakon i da bi tržišna inspekcija morala to da kontroliše. Međutim, kako kaže, u NOPS-u nemaju informaciju da se to u praksi dešava i da je pokrenut bilo kakav prekršajni postupak na osnovu toga.

- Trgovac ima obavezu da u deklaraciji istakne godinu proizvodnje i to je značajna informacija za potrošača na osnovu koje donosi odluku o kupovini uređaja - objašnjava on. - Što je proizvod stariji, on ima slabije karakteristike. Ako potrošač ima podatak o njegovoj starosti, on zna da može jeftinije da pazari takav uređaj u odnosu na novi model po kojoj ga trgovac prodaje i sigurno ga ne bi kupio.

Problem je što građani uglavnom otkriju da su dobili stariji model proizvoda, tek kada ga odnesu u servis, ako nešto ne radi kako treba.

- Obično potrošači mogu da utvrde koje je godine proizveden uređaj tek kada se on otvori u servisu - ističe Dragić. - Taj podatak se uglavnom nalazi na unutrašnjosti televizora, dok je na telefonu to vidljivo na njegovoj poleđini.

Potrošače od nepoštene prakse trgovaca štiti Zakon, ali je problem u praksi gde je to, kako kaže, mrtvo slovo na papiru.

- Ukoliko kupac utvrdi da je pazario uređaj starije godine proizvodnje od one koju mu je prodavac naveo, on ima pravo da traži umanjenje cene, zahteva zamenu proizvoda ili raskid ugovora što je doveden u zabludu i nije dobio potpunu informaciju od trgovca - objašnjava Dragić. - Može čitav slučaj i da prijavi tržišnoj inspekciji kao nepoštenu poslovnu praksu.

Međutim, kako dodaje, veoma je teško dokazati da potrošač nije dobio informaciju o tačnoj godini proizvodnje.

Potrošači prave grešku, jer smatraju da je novi uređaj koji pazare proizveden te godine kada ga oni kupuju - objašnjava Marko Dragić. - Treba odmah u prodavnici, pre kupovine, proveriti da li je na deklaraciji navedena godina proizvodnje. Tvrdnja trgovca o starosti uređaja nije dovoljna garancija. Ako nema tog podatka u deklaraciji, kupac može to da prijavi tržišnoj inspekciji.

Dragić precizira da su u onlajn prodavnicama uglavnom sve informacije o proizvodu i godina proizvodnje navedene i dostupne građanima, dok trgovci u fizičkim radnjama gotovo uvek sakrivaju taj podatak.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 05.11.2020.
Naslov: Redakcija