Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONSKIM MERAMA U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Uskoro će zaživeti i nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem za elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija, radi brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije


Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu naći će se u decembru ili januaru pred poslanicima, a uskoro će zaživeti i nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem za elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija, radi brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovo je najavila ministarka pravde Nela Kuburović na prvoj Međunarodnoj konferenciji "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope", pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i uz podršku EU.

Kako je istakla, za 18 meseci od početka primene Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon), krivične prijave podnete su protiv 15.222 osobe, od čega je optuženo njih 1.269. Doneto je 749 osuđujućih presuda, uz zaključen 641 sporazum o priznanju krivice.

Ministarka je podsetila da je pokrenuto nekoliko postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija, a u toku su postupci protiv nekih predsednika opština... Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnice protiv 25 osoba kada je reč o "visokoj korupciji". Navela je i da su osnovana četiri posebna antikorupcijska odeljenja pri tužilaštvima i sudovima, u MUP je formirano Odeljenje za borbu protiv korupcije, uspostavljena je Služba finansijske forenzike u Tužilaštvu.

Kuburović je istakla da je Srbija posvećena i prevenciji u borbi protiv korupcije, navodeći da je u maju ove godine usvojen novi Zakon o sprečavanju korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 35/2019) koji počinje da se primenjuje od 1. septembra 2020. godine.

"Zakon predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis čija primena bi trebalo da obezbedi zaštitu javnog interesa, jačanje integriteta i odgovornosti organa javne vlasti", navela je Kuburović.

U prevenciji borbe protiv korupcije, Kuburović kaže i da je Srbija donela Zakon o lobiranju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) čija je primena počela u avgustu ove godine, dodajući da je donošenjem tog zakona Srbija ispunila relevantne evropske standarde u sprečavanju korupcije i svrstala se među retke evropske države koje su uredile oblast lobiranja.

Srbija je, kako je navela, postala pionir u Evropi u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014) koji su, dodala je, međunarodni stručnjaci okarakterisali kao "zlatni standard zaštite uzbunjivača".

S obzirom da korupcija ne poznaje državne granice, Kuburović je istakla značaj međunarodne saradnje u borbi protiv korupcije, dodajući da Ministarstvo pravde tome posvećuje posebnu pažnju.

"Rezultatima koje je Srbija ostvarila i održavanjem ove konferencije pokazujemo da je naša zemlja privržena vladavini prava i demokratskim vrednostima i pokazuje političku volju u borbi protiv korupcije", rekla je Kuburović.

Ambasador Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naveo da Evropske unija godišnje gubi između 200 i 900 milijardi evra zbog korupcije.

- Zemlje koje se najviše bore protiv korupcije imaju i najveći BDP. Korupcija uništava biznis i utiče na poverenje koje građani imaju u institucije, a kompanije u sistem. Kada je reč o Srbiji, ona je usvojila adekvatan zakonski okvir. Pratićemo njegovu implementaciju. -

Izvor: Vebsajt Novosti i RTV, 04.11.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija