Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Zaduženi koji su prihvatili konverziju kredita u evro ne mogu da tuže banku i traže raskid ugovora jer više nisu korisnici kredita u švajcarcima


Korisnik kredita u švajcarcima iz Beograda pre nekoliko dana dobio je rešenje Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim je potvrđena ranija pravosnažna presuda o raskidu ugovora s bankom, čime se ne samo konačno oslobodio dugovanja već će banka morati i da mu vrati pozamašnu sumu novca.

- Ova presuda otvara put i ostalim građanima koji su se zadužili u švajcarcima i tužili banku da je pobede, dok su oni koji su prihvatili leks specijalis i konverziju kredita iz švajcarca u evro ovu priliku propustili - uveren je Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata Efektiva.

On objašnjava da je klijent iz Beograda 2015. godine Privrednom sudu u Beogradu tužio banku za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, u tom slučaju nenormalnog rasta kursa franka u odnosu na početni nivo, kada je bio oko 50 dinara, a u nekom trenutku je došao do 120 dinara.

- To je korisnicima kredita povećalo rate i do dva i po puta, sa 30.000 na 80.000 dinara. Time je takav ugovor izgubio svoj smisao i stekli su se uslovi da korisnik kredita tužbom traži raskid ugovora - naveo je Gavrilović.

On ističe da je prvostepena usvajajuća presuda doneta u decembru 2016. godine, a potvrđena je od Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine.

- Time je ovaj ugovor pravosnažno raskinut, nakon toga je banka izjavila reviziju VKS, koji ju je rešenjem od 28. marta 2019. odbacio. Rezultat raskida ugovora je takozvana dinarska restitucija, odnosno svaka strana onoj drugoj treba da vrati primljeni iznos u dinarima. Korisnik kredita treba da vrati banci iznos kredita koji je dobio na dan isplate, a banka njemu sve dinarske uplate uz pripis zatezne kamate. S obzirom na to da je korisnik kredita dobio kredit po kursu od 50 dinara, a da ga je otplaćivao i po kursu od 120 dinara, kada se saberu sve njegove dosadašnje uplate, on će faktički da bude na nuli ili u nekoj pretplati, zavisno od iznosa kredita - kaže Gavrilović.

On dodaje da bi isto sudovi trebalo da presude za sve koji su tužili banke i tražili raskid ugovora.

Ljudi koji su prihvatili leks specijalis i konvertovali svoje kredit u evro ne mogu sada da tuže banku i da traže raskid ugovora jer više nisu korisnici kredita u švajcarcima, ističe Gavrilović:

 - Oni će morati da nastave da plaćaju kredit prema odredbama Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019). Da su tužili, kredit više ne bi imali, a ovako će plaćati kredit još nekih 15 ili 20 godina. -

Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, 07.11.2019.
Naslov: Redakcija