Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKOM VIŠEG SUDA ODREĐENA PRIVREMENA MERA ZABRANE SVIH DELATNOSTI ORGANA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE


Rukovodstvo Advokatske komore Beograda dobilo je prošle nedelje prvostepenu odluku Višeg suda, kojom se poništava odluka Izborne skupštine Advokatske komore Srbije od 11. februara 2012, i samim tim izbor predsednika i svih organa.

Prema rečima predsednika AKB, Slobodana Šoškića, sud je doneo i privremenu meru kojom zabranjuje rad predsedniku, potpredsedniku i upravnim organima AKS, kao nelegalno izabranim.

- Oni nemaju pravo odlučivanja, sazivanja sednica upravnog odbora i skupštine - kaže Šoškić. - Imaju pravo žalbe na presudu i privremenu meru, ali žalba ne odlaže izvršenje mere. Ako se organi AKS ne budu pridržavali te privremene mere, tražićemo novčano kažnjavanje Dragoljuba Đorđevića, predsednika AKS, i ostalih funkcionera, navodi Šoškić.

Prema Šoškićevim rečima, ako sud pravosnažno potvrdi presudu, osam regionalnih advokatskih komora formiraće privremene organe do saziva nove skupštine koja će birati i novo rukovodstvo.

Da će se žaliti i na odluku i na privremenu meru potvrdio je predsednik AKS, Dragoljub Đorđević. On je rekao da je i ranije bilo sličnih presuda, koje su obarane u žalbenom postupku. Takođe tvrdi da žalba odlaže izvršenje:

- Ako Šoškić misli suprotno, neka me tuži. Apelaciji će biti potrebno bar godinu dana da odluči, a meni mandat ionako ističe u februaru, pa zašto da pravimo cirkus, zaključio je Đorđević.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 10.11.2015.
Naslov: Redakcija