Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Ukida se konverzija zemljišta, ali će biti data mogućnost nosiocima prava korišćenja zemljišta, da imaju i pravo gradnje


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije izjavila je da će novi zakon o planiranju i izgradnji biti usvojen bez dela koji se odnosi na konverziju zemljišta, ali uz mogućnost da oni koji imaju pravo korišćenja zemljišta, imaju i pravo gradnje.

Nacrt zakona o planiranju i izgradnji poslat je svim ministarstvima na mišljenje i ubrzo treba da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije.

"Mi smo iz zakona o planiranju i izgradnji sklonili deo koji se tiče konverzije zemljišta i istovremeno tražili da se uradi analiza efekata konverzije da se ne bi desilo da neko dobije na volšeban način vlasništvo nad zemljištem", rekla je ona, ističući da je data druga mogućnost, koja je bila zabranjena prethodne tri godine, da ako imate pravo korišćenja zemljišta imate pravo gradnje.

  • Prema njenim rečima, sve druge stavke u zakonu su ostale, kao što je to da se građevinska dozvola dobije za 28 dana na jednom šalteru.

Mihajlovićeva je kazala da se uporedo radi na projektu elektronske građevinske dozvole koja treba da bude uspostavljanja naredne godine.

"Tek sa elektronskom dozvolom Srbija može da kaže da će nivo korupcije da bude jednak nuli kada govorimo o građevinskim dozvolama", rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da će se oblast građevinarstva, zbog zahteva stručnjaka, podeliti na nekoliko zakona.

Kako je podsetila, deo koji se odnosi na konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine naći će se u zakonu o imovinskom postupku i to naredne godine, a biće uređen i poseban zakon o građevinarstvu, dok će građevinske dozvole biti regulisane posebnim zakonom.

Govoreći o produžetku roka za dopunu dokumentacije za legalizaciju objekata, Mihajlovićeva je navela da je to urađeno jer veliki broj lokalnih samouprava, građana i firmi nije dostavio sva potrebna dokumenta.

"Šest meseci je dovoljno da to dopunite. Ako dokumentacija ne bude bila dopunjena, ti objekti će biti srušeni", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, oko milion i po objekata u Srbiji je nelegalno podignuto, od koji je 2.600 predviđeno za rušenje. Ona je navela da će biti porušeni objekti uz rečne tokove i oni koji su podignuti u nacionalnom parkovima, pre svega na Zlatiboru i Tari.

Kako je istakla, 1. decembra će biti objavljene prve kompletne prve crne i bele liste poslovanja više od 500 građevinskih i putarskih kompanija iz Srbije, koje bi trebalo da pokažu na koji način rade.

Mihajlovićeva je navela da je osnovni kriterijum da se neko nađe na beloj listi da redovno plaća svoje radnike, da plaća obaveze državi i da kvalitetno obavlja svoj posao.

"One će se na 15 dana revidirati, jer oni koji ispune svoje obaveze neće ostati na crnoj listi", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i urbanizma.

Mihajlovićeva je podsetila da se liste formiraju za ona preduzeća koja posluju sa državom, odnosno za ona preduzeća koja rade projekte koje država finansira.

Izvor: RTV