Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENE NACIONALNE PROCENE RIZIKA OD PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA


Na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 30. septembra 2021. godine, donet je Zaključak o usvajanju Nacionalne procene rizika od pranja novca i nacionalne procene rizika od finansiranja terorizma, Procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine i Procene rizika od finansiranja širenja oružja za masovno uništenje. Procene rizika obuhvataju period od tri godine, od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

Imajući u vidu aktuelnost pitanja finansiranja širenja oružja za masovno uništenje i digitalne imovine, uz ažuriranje nacionalnih procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, sagledani su po prvi put rizici kojima je izložen sistem Republike Srbije i u odnosu na te dve oblasti.

Članovi Radne grupe za izradu nacionalne procene bili su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Ministarstva pravde, Uprave za sprečavanje pranja novca, Narodne banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti.

U izradi procena rizika korišćena je metodologija Svetske banke, metodologija Saveta Evrope i RUSI Instituta za odbrambene i bezbednosne studije, kao i sopstvena metodologija zasnovana na profesionalnim iskustvima u radu na procenama rizika iz prethodnog perioda.

U procenama rizika učestvovalo je više stotina učesnika iz javnog i privatnog sektora.

Izvor: Vebsajt Komisije za hartije od vrednosti, 04.10.2021.
Naslov: Redakcija