Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Ukoliko se aranžmani ne realizuju, agencije dužne da vrate novac ili izdaju zamenske potvrde


Aranžmani uplaćeni do 1. oktobra moraju da se realizuju uz osiguranja, bez obzira na to da li su u pitanju nove uplate ili zamenska putovanja, a ukoliko se ne realizuju, agencije su dužne da vrate novac ili izdaju nove zamenske potvrde, potvrdio je direktor Jute Aleksandar Seničić.

Konačan stav osiguravajućih kuća o osiguranju turističkih aranžmana uskoro će biti poznat, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić.

"Dogovori idu u boljem pravcu, ka tome da se nađe rešenje bar za prelazni period u naredna tri meseca", naveo je Seničić.

Osiguravajuće kuće su od 1. oktobra odbile da osiguravaju aranžmane, sa obrazloženjem da postoji visoki rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19, zbog čega turističke agencije gube licencu.

Prema rečima Seničića, sa osiguravačima se razgovara o tome da se važeći govori produže aneksom do kraja 2020. godine kako bi agencije dobile vremena da razgovaraju o uslovima i produženju saradnje.

"Uporedno sa formiranjem novog resornog ministarstva moraju da se naprave alternative ukoliko osiguravači neće da nastave saradnju", ukazao je Seničić.

On je rekao i da bankarske garancije nisu rešenje jer to nije prihvatljivo za 95 odsto agencija koje ne bi mogle da ispune uslove za dobijanje takve garancije. "Ta procedura je komplikovana i zahteva vreme, iz Udruženja banaka Srbije su poručili da je potrebno tri meseca da bi se sve implementiralo", ukazao je on.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je ministarstvo dobilo zvanični predlog Udruženja banaka Srbije.

Ovaj predlog uključuje proceduru izdavanja bankarskih garancija i njihovog aktiviranja, u cilju nalaženja rešenja za obnovu licenci turističkim agencijama.

Izvor: Vebsajt B92, 07.10.2020.
Naslov: Redakcija