Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZA GODINU DANA SEDAM MILIONA AUTOMATSKIH OVERA ZDRAVSTVENIH KARTICA: Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja znači da informacioni sistem RFZO preuzima podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vrši overu


Vlada Republike Srbije saopštila je da je automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja u proteklih 365 dana, od kako je uvedena u oktobru 2017. godine, omogućena za više od 5,5 miliona osiguranika, a izvršeno je ukupno sedam miliona automatskih overa.

Automatska overa zdravstvenih kartica je još jedan od mehanizama u modernizaciji javne uprave i deo je mera kojima se uvodi elektronska uprava u državi.

Omogućava bržu i jednostavniju overu isprava o zdravstvenom osiguranju, samo na osnovu podataka da je doprinos uplaćen, bez odlaska na šalter i dostavljanja različite dokumentacije.

Uvođenjem automatske overe zdravstvenih kartica, Vlada je ispunila obećanje i rasteretila poslodavce i građane, štedeći im vreme odlaska i čekanja na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

RFZO je u oktobru prošle godine uveo mogućnost automatske overe zdravstvenih kartica za osobe angažovane kod poslodavca, korisnike penzija, decu do 18 godina života, trudnice i porodilje, lica koja su starija od 65 godina, korisnike novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i članove porodica ovih kategorija osiguranika, i druge.

U martu ove godine, automatska overa omogućena je i za preduzetnike, poljoprivrednike, sveštenike, verske službenike, inostrane penzionere, samostalne umetnike, zaposlene kod fizičkih lica (koji nemaju PIB) i one koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o razmeni stručnjaka ili sporazumu o međunarodnoj tehničkoj saradnji.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja znači da informacioni sistem RFZO preuzima podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vrši overu.

Kontinuiranim uvođenjem novih i unapređenjem postojećih elektronskih servisa, Vlada Srbije uspostavlja elektronsku upravu, koja je u funkciji građana i privrede i istovremeno je važan mehanizam u borbi protiv korupcije.

Vlada Srbije poziva građane da na sajtu RFZO www.rfzo.rs, provere da li im je kartica zdravstvenog osiguranja overena i do kada.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.10.2018.
Naslov: Redakcija