Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OTVOREN INFO PULT ZA MEDIJACIJU NA KOJEM GRAĐANI MOGU DA SE OBAVESTE O MOGUĆNOSTI ZA REŠENJE SPOROVA VANSUDSKIM PUTEM


U Privrednom sudu u Beogradu otvoren je info pult za medijaciju na kojem građani mogu da se obaveste o mogućnosti za rešenje sporova vansudskim putem.

U vansudskom postupku strane u sporu mogu da postignu dogovor koj ima ima snagu izvršne sudske odluke, a za medijaciju je neophodan pristanak obe strane.

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović je u izjavi novinarima rekla da je prošle godine u Srbiji 600 slučajeva rešeno posredovanjem, odnosno vansudskim postupkom.

Ove godine je broj rešenih sporova vansudskim putem nešto iznad 200, a Kuburović ističe da će Ministarstvo nastaviti da podržava taj vid rešenja sporova kao brži i jeftiniji za stranke u postupku.

Predsednik Privrednog suda, Jovan Jovanović i predsednica Privrednog apelacionog suda, Jasminka Obućina, saglasili su se da medijacija rasterećuje sudove i smanjuje troškove postupaka.

Obućina je napomenula da je Privredni apelacioni sud potpisao sporazum sa Privrednom komorom Srbije o saradnji u unapređenju primene medijacije u privredi.

Podršku otvaranju info pulta za vansudsko rešenje sporova dala je i Međunarodna finansijska korporacija, čiji je regionalni menadžer Tomas Libek proučio da će nastaviti podršku razvoju medijacije u Srbiji.

Izvor: Vebsajt N1, 11.10.2018.
Naslov: Redakcija