Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA, PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU I PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Sednica održana 11. oktobra 2018. godine


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata obezbediće se efikasnije vođenje postupaka ozakonjenja i unaprediti evidencija nelegalnih objekata koju će voditi organ nadležan za poslove državnog premera i katastra.

Osnovni razlozi za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju jesu dalje usklađivanje sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kao i sa evropskim propisima u ovoj oblasti.

Novine u zakonu odnose se na odredbe koje se tiču oblasti planiranja i izgradnje aerodroma, zaštite životne sredine, a uneto je i novo poglavlje o transportu opasne robe, kojim se u domaće zakonodavstvo uvode standardi Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.

Usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ukida se obaveza da građani koji imaju vozila starija od 15 godina obavljaju tehnički pregled na svakih šest meseci.

Ukidanjem ove obaveze, Vlada je izašla u susret velikom broju vlasnika koji poseduju starija vozila. Takođe, ovim zakonskim rešenjem ukida se takozvani nulti tehnički pregled za novoproizvedena vozila.

Vlasnicima ovih vozila omogućava se prva registracija vozila bez podnošenja dokaza o tehničkoj ispravnosti i prvi redovan tehnički pregled odlaže se najkasnije do isteka roka od dve godine od prve registracije. Izmenama zakona pooštrene su i kazne za prekoračenje brzine van naseljenog mesta.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zaključak kojim se nalaže ministarstvima i posebnim organizacijama da dosledno sprovode politiku Vlade koja se odnosi na ukidanje obaveze upotrebe pečata za privredna društva, preduzetnike i druga pravna lica.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.10.2018.
Naslov: Redakcija