Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: Početnike u poslovanju osloboditi plaćanja poreskih obaveza


Početnike u poslovanju neophodno je osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini kako bismo stimulisali preduzetništvo u Srbiji, ocena je Analize koju je realizovala i na okruglom stolu predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić, oslanjajući se na podatke NALED Analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, istakao je da stopa nezaposlenih kod mladih premašuje 30 odsto, što je tri puta više od opšte stope.

Ti poražavajući podaci, kaže Pitić, predstavljaju signal da se pokrene ne samo diskusija već i argumentovani pritisci na državu kako bi ona tu temu uvrstila u red svojih prioriteta.

"Perspektive mladih su najvažnije za našu budućnost", poručio je on i dodao da bi otvaranje preduzetničkog potencijala kroz snaženje poreskih podsticaja doprinelo rastu BDP-a, zaposlenosti i smanjenju sive ekonomije.

Iznoseći podatke iz Analize, Pitić je ukazao da čak 29 odsto preduzetnika posluje u sivoj zoni, a kao glavni razlog dve trećine ispitanika ističe visok porez i doprinos na zarade.

Neki drugi rezultati pak pokazuju, izjavljuje Pitić, da skoro 60 odsto nezaposlenih nema želju da pokrene sopstveni biznis, jer, kako tvrdi, naše društvo ne podstiče takvu vrstu biznisa, te da je uzrok duboko ukorenjen u privredni sistem.

"Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške", zaključio je Pitić.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je prokomentarisala da Analiza predstavlja dobar pregled sadašnjeg stanja koji je bitan za buduće sprovođenje dobrih mera.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede se zalaže za poreske olakšice koje bi podstakle razvoj preduzetništva, dodajući da ta mera nije jedina, niti ona koja će doneti efekte ali je, tvrdi, veoma važna da onima koji tek kreću u posao olakša poslovanje.

Obradović Jovanović smatra da potpuno poresko rasterećenje možda nije pravi režim, jer svako mora da oseti obavezu prema državi i društvu.

Ona je, s druge strane, istakla da država mladim preduzetnicima daje start-up kredite za pokretanje biznisa i ukazala da su od ove godine kriterijumi pooštreni jer su terenske kontrole pokazale da od deset zahteva tri su lažni.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija