Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Pojačano kršenje socijalnih i ekonomskih prava, a najviše je pritužbi na postupke prilikom zapošljavanja ili na radnom mestu, te pred organima javne vlasti ili prilikom pružanja javnih usluga


U vreme ekonomske krize pojačana su kršenja ekonomskih i socijalnih prava, pa se više od polovine pritužbi koje građani upućuju Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi upravo na tu oblast, a najviše je pritužbi na postupke prilikom zapošljavanja ili na poslu, rekla je Poverenica, Brankica Janković.

"Slede pritužbe na postupke pred organima javne vlasti ili prilikom pružanja javnih usluga", rekla je Janković prilikom sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija o socijalnim i ekonomskim pravima koji je održan u Palati "Srbija".

Ona je precizirala da se trećina pritužbi, oko 33 odsto, odnosi na slučajeve prilikom zapošljavanja ili u samom radnom odnosu. Veliki je i broj pritužbi žena koje su često diskriminisane prilikom povratka sa porodiljskog odsustva ili odsustva zbog nege deteta.

 "Ipak, više od 90 odsto ovakvih pritužbi se uspešno rešava vraćanjem žena na radno mesto pre odlaska na odsustvo", navela je Poverenica

Ona je navela i da se radi na edukaciji javnih službenika i predstavnika lokalnih samouprava kako u postupcima i prilikom pružanja usluga ne bi bilo slučajeva diskriminacije koja je, kako je ocenila, neretko posledica samo nedovoljne informisanosti.

Pomoćnica ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Natalija Pavlović, nije porekla da diskriminacija u Srbiji postoji.

"Nesporna je odlučnost Vlade Republike Srbije da ovo bude zemlja koja poštuje sve principe ravnopravnosti", navela je Pavlović.

Predstavnica sindikata Nezavisnost, Zlata Zec ukazala je da u Srbiji postoji veliki broj građana koji ne mogu da ostvare osnovno pravo na rad, dodajući da je realna stopa nezaposlenosti u Srbiji oko 30 odsto.

Predstavnici evropskih institucija ukazali su na neophodnost socijalnog dijaloga.

Manuel Paoliljo iz Odeljenja za Socijalnu povelju Saveta Evrope istakao je da su socijalna pitanja sve više "u fokusu" evropskih zemalja.

"Do rešenja možemo doći samo u međusobnom dijalogu", rekao je Paolijo.

Izvor: Vebsajt Beta, 10.10.2016.
Naslov: Redakcija