Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE: POVERENIK MORA IMATI UVID U SVE PODATKE KOJE TRAżI OD ORGANA JAVNE VLASTI, BEZ OBZIRA NA NJIHOVU SADRżINU


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Upravna inspekcija intenzivirali su pokretanje prekršajnih postupka protiv odgovornih lica koja ne postupe po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a inspekcijski nadzor je već izvršen u 26 slučajeva.

Ministarstvo pokreće postupke neposredno pošto inspekcija utvrdi da nije postupljeno po rešenju Poverenika, a nadzor se pokreće odmah po dobijanju rešenja Poverenika, saopšteno je iz tog ministarstva.

 "Neposredan inspekcijski nadzor u skladu sa novom politikom izvršen je za 26 rešenja i podnete su dve prekršajne prijave. U tri slučaja je utvrđeno da je organ postupio po rešenju Poverenika, a za ostalih 21 se očekuje da prijave budu podnete u toku sledeće sedmice", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će, izuzetno, privremeno odložiti nadzor u nekolicini slučajeva vezanih za zaštitu državne tajne ili zaštitu poslovnih tajni investitora, u kojima je postupak organa zahtevao korišćenje svih pravnih sredstava koja nisu bila iscrpljena u zakonom predviđenim rokovima.

U pogledu tih slučajeva, Ministarstvo će se konsultovati sa Zaštitnikom građana u toku njegove predstojeće kontrole.

Ministarstvo naglašava da su svi organi javne vlasti (državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave, organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, kao i pravna lica koje osniva ili finansira u celini odnosno u pretežnom delu državni organ, što uključuje sva javna preduzeća) dužni da omoguće uvid u svu dokumentaciju, a naročito u podatke koji se odnose na donacije, sponzorstva, javne nabavke.

Ministarstvo upozorava da su svi organi javne vlasti dužni da Povereniku omoguće uvid u sve podatke koje traži, bez obzira na njihovu sadržinu.

Ukoliko organi i nakon rešenja Povrenika smatraju da bi se dostavljanjem određenih podataka tražiocu informacije ugrozila bezbednost ili interes države ili drugi javni interes, smatramo da treba koristiti i zakonom dozvoljenu mogućnost da se preko javnog tužioca pokrene postupak pred Upravnim sudom radi zašite tog javnog interesa, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.10.2015.
Naslov: Redakcija