Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI ZAŠTIĆENOM KUPCU, ODNOSNO UGROŽENOM KUPCU TOPLOTNE ENERGIJE: IAKO SU POJEDINE ODREDBE UREDBE PROGLAšENE NEUSTAVNIM, ZA POVLAšćENE KUPCE I U OKTOBRU ćE BITI MANJI RAčUNI


Svi koji su imali status zaštićenog kupca i u oktobru će imati umanjene račune za struju i gas, kao što je to bilo prethodnih meseci, izjavio je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Ministarstvo je, kako je Antić pojasnio, donelo tu odluku iako je Ustavni sud ocenio da su pojedine odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 90/2013, 44/2014 - dr. pravilnik, 124/2014 - dr. pravilnik, 40/2015 - dr. pravilnik i 82/2015 - odluka US - dalje: Uredba) neustavne, jer su to pravno stanovište zauzela sva ministarstva u Vladi Republike Srbije.

"To stanovište je u potpunosti u skladu sa Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) i počiva na činjenici da nijedna sudska odluka ne može retroaktivno da se primenjuje", rekao je Antić.

On je dodao da to znači da će oni koji su ostvarili pravo u odnosu na neki pravni akt Vlade Republike Srbije imati to pravo dok im taj status traje.

Antić je precizirao da će sve do usvajanja nove Uredbe važiti naplata u skladu sa postojećom.

"Doneli smo odluku da će svi koji su stekli status i koji imaju na to pravo, u skladu sa tom Uredbom i dalje ostvarivati prava, odnosno, njihovi računi za električnu energiju i snabdevanje gasom biće umanjeni u skladu sa postojećom Uredbom i za period dokle ostvaruju taj status", objasnio je Antić.

Ministar je naveo da lokalne samouprave neće biti u mogućnosti da primaju nove zahteve za ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca do usvajanja nove Uredbe i najavio da će Vlada Republike Srbije iz tog razloga učiniti sve kako bi do kraja oktobra 2015. godine ona bila usvojena.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.10.2015.
Naslov: Redakcija