Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OKUPLJANJU GRAĐANA: NEVLADINE ORGANIZACIJE TRAżE USVAJANJE NOVOG PROPISA, JER JE VAżEćI ZAKON PROGLAšEN NEUSTAVNIM


Grupa nevladinih organizacija zatražila je da se što pre donese novi Zakon o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93 i 48/94, "Sl. list SRJ", br. 21/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon - dalje: Zakon) budući da je Ustavni sud, na sednici održanoj 9. aprila 2015. godine, utvrdio da Zakon nije u saglasnosti sa Ustavom.Sud je tada odložio objavljivanje ove Odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana njenog donošenja. (predmet IUz-204/2013)

NVO podsećaju da je stupanje na snagu ove odluke odloženo za šest meseci, kako bi se vlasti pružila šansa da izradi i usvoji novi zakon, ali Predlog zakona nije izrađen, dodaje se u saopštenju.

Posledično, zbog nepostojanja zakonskog okvira, obaveza prijave skupova policiji prestaju da važe, ukazuje grupa NVO i dodaje da je takva situacija potencijalno opasna po javni red, mir i bezbednost ljudi, ali i za ostvarivanje slobode okupljanja, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije pozivaju na hitan pristup rešavanja ovog pitanja, ukazujući da je ono bitno prepoznato i u okviru Poglavlja 23, poštujući odluku Ustavnog suda, smernice OEBS-a i dostignute međunarodne standarde.

Jedan od prioriteta - sloboda okupljanja - ostaje bez jasnog zakonskog normiranja, jer Zakon, odlukom Ustavnog suda Srbije, prestaje da važi, dodaje se u saopštenju.

Nevladine organizacije podsećaju da je Ustavni sud više puta od 2012. godine ukazivao na to da su pojedine odredbe Zakona neustavne, te da je 2013. godine samostalno počeo postupak ocenjivanja ustavnosti.

Inicijativu za donošenje novog zakona u toj oblasti uputili su: Koordinacioni odbor OCD za monitoring predsedavanja OEBS, Komitet pravnika za ljudska prava -YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za istraživanje javnih politika, Forum za etničke odnose, Fond za humanitarno pravo, a Inicijativu podržavaju i Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, ĆRIS mreža, Odbor za ljudska prava Niš i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija