Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NAČINU ODREĐIVANJA MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: NIJEDNA żENA ZAPOSLENA U DRżAVNIM SLUżBAMA NEćE MOćI DA BUDE PENZIONISANA KAO VIšAK ZBOG STAROSTI, STAV USTAVNOG SUDA


Žene zaposlene u državnoj upravi, koje ove godine pune 60 godina i šest meseci, neće morati posle 11. oktobra 2015. godine u penziju, kako je to bilo predviđeno Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon). U penziju će ići samo one koje to žele, dok će sve druge moći da iskoriste zakonsko pravo i na poslu ostanu do 65. godine života.

Nijedna žena, dakle, zbog starosti neće moći da bude penzionisana kao višak zaposlenih.

Upravo se tako tumači odluka Ustavnog suda Srbije kome su se za pomoć nakon donošenja ovog Zakona obratili Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Saša Janković, Zaštitnik građana. Oni su krajem septembra podneli predlog Ustavnom sudu da proglasi neustavnom, kao diskriminatornu, odredbu člana 20. Zakona prema kojoj ženama po sili zakona prestaje radni odnos ranije nego muškarcima.

Ustavni sud je obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba člana 20. Zakona.Ovakva odluka važiće sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o predlogu za ocenu ustavnosti sporne odredbe Zakona.

Za sada je doneta privremena mera, ali sva iskustva iz sudske prakse pokazuju da se konačna odluka suda u 99 odsto slučajeva poklapa sa privremenom merom.

Primena odredbe člana 20., kojom se propisuje zakonski osnov za prestanak radnog odnosa zbog navršenih određenih godina života, a koja se odnosi samo na žene, sporna je sa stanovišta Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zabrane diskriminacije po osnovu pola, zbog čega može da ima neotklonjive štetne posledice, smatra Ustavni sud.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije, koja je takođe podnela inicijativu Ustavnom sudu, kaže da je ovakav stav Ustavnog suda vratio poverenje u pravdu i zakon.

Ustavni sud je potvrdio da su žene na ovaj način diskriminisane i da imaju pravo da rade do 65 godine, kako im to omogućava  Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014). One koje imaju 60 godina i šest meseci stekle su uslov za penziju i to je njihova privilegija, ali ne mora biti i pravilo – navodi Ranka Savić.

Odluku Ustavnog suda pozdravila je i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti rekavši da je Ustavnu sud ovakvom odlukom sprečio štetu koja je mogla nastati.

Ova odluka znači da nijedan poslodavac neće moći da donese rešenje o prekidu radnog odnosa ženama koje žele da rade – rekla je Janković.

Jankovićeva očekuje da će Ustavni sud uskoro doneti i konačnu odluku o ustavnosti sporne odredbe po predlogu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti građana.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović Stojanović, 11.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija