Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju. Veće angažovanje očekuje se od tužilaštva


Zakon o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014) za četiri godine primene dao je dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju, a u narednom periodu očekuje se veće angažovanje tužilaštva na istraživanju prijava.

To je ocenjeno na konferenciji "Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou", na kojoj je ministar pravde Nela Kuburović istakla da je najvažnije da uzbunjivači dobijaju zaštitu i da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu prema tim licima.

Kuburović je istakla da je bitno i šta se dešava sa prijama koje uzbunjivači podnesu, te je pozvala tužilaštvo da sa dužnom pažnjom razmotri prijave uzbunjivač.

Ukazujući da ne želi da se meša u samostalnost rada tužilaštva, Kuburović je navela da smatra da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnji izveštaj koji će pokazati šta se dešavalo sa prijavama uzbunjivača.

"Nije prijava samo kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu. Treba se raditi na proaktivnosti - jer prijava može da bude i objavljeni članak i objavljena fotografija", navela je ministarka ukazujući da će se na proaktivnosti tužilaštva takođe insistirati u poglavlju koje se odnosi na borbu protiv korupcije u Akcionom planu za poglavlje 23.

Kuburović je najavila da će Ministarstvo pravde izrađivati godišnje analize unutrašnjeg uzbunjivanja - šta se to dešavalo sa prijama koje su podneli uzbunjivači i kako su postupali nadležni organi.

Takođe je rekla da će izrada nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije početi tokom 2020. godine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Kajl Skot, rekao je da je uzbunjivačima neophodno pružiti poverenje i zaštitu - podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, pronevere i zloupotreba, povećanjem znanja ovlašćenih za primanje žalbi uzbunjivača, jačanjem pravne zaštite na sudu i korišćenjem informacija koje uzbunjivači pruže u krivičnim istragama.

Američki ambasador je ukazao da je u poslednjih godinu dana USAID u saradnji sa Pištaljkom i međunarodnim stručnjakom za uzbunjivanje Tomom Divajnom, definisao uputstvo za lokalne samouprave kako da postave strukturu i postupke za delovanje po prijavama uzbunjivača.

"Nastavićemo da radimo na tome i dati svu potrebnu podršku za jačanje zaštite uzbunjivača", poručio je Skot.

On je rekao da je korupcija ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju sve vlade, ali postoji globalno iskustvo koje se može iskoristiti da se pronađe odgovor na taj izazova.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčić ukazala je na nedavnu Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, poručivši da korupciji mora da se suprotstavi jako i podrže ljudi koji imaju hrabrosti da iznesu u javnost svoja saznanja o koruptivnim radnjama.

Vladimir Radomirović iz Pištaljke smatra da zaštita uzbunjivača treba da dovede do uspešnog razotkrivanja korupcije i drugih nezakonitosti, kako bi celo naše društvo bilo zaštićeno.

"Zakon se primenjuje nešto više od četiri godine. Prethodno su sudije obučene da primene ovaj zakon što je dovelo do rezultata kakve, čini mi se, teško da će moći da nadmaši bilo ko u Evropi. Neki od uzbunjivača su dobili zaštitu od suda pivremenom merom posle samo dva nakon što su je zatražili", naveo je Radomirović.

On međutim smatra da ćemo o uspešnosti Zakona moći da govorimo tek kada poslodavci shvate da uzbunjivači nisu njihovi neprijatelji nego saveznici.

"Kada poslodavci budu proaktivno postupali i omogućavali svojim zaposlenima, uzbunjivačima, kao i korisnicima usluga, da sve ono što su primetili kao nepravilnost - prijave, bez straha od štetnih posledica", rekao je Radomirović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 09.09.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija