Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Uvođenje vansudskog rešavanja potrošačkih prigovora


Srbija će do kraja 2019. godine dobiti nov Zakon o zaštiti potrošača, a njegova najvažnija izmena u odnosu na postojeće propise jeste uvođenje vansudskog rešavanja potrošačkih prigovora.

U praksi bi to značilo da kupac ima šansu da spor sa trgovcem reši van suda i izbegne dugotrajne procese ili zastarevanje predmeta, što je do sada bio najčešći razlog zbog kojeg su potrošači odustajali od borbe i onda kada su u pravu.

Kako kaže Višnja Rakić, pomoćnik ministra trgovine u Sektoru za zaštitu potrošača, možemo očekivati ozbiljan zakon koji će zaštitu potrošača podići na jedan viši nivo.

"Vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora je postojalo i u važećem Zakonu, ali nije nikada dovoljno zaživelo. Sudovi su zatrpani predmetima, vrlo često dolazi do zastarevanja i nismo time zadovoljni. Zato smo u Nacrtu zakona predvideli ovu mogućnost da se trgovac i potrošač dogovore. Najvažnije je da će biti osnovana i tela za vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, a iz budžeta će biti izdvojena sredstva i za te namene", objašnjava Rakić i dodaje da će potrošačima na raspolaganju biti i licencirani pravnici koji su edukovani da vode ovakve sporove.

Novina je i to da je odziv trgovca u ovim slučajevima obavezan.

Izvor: Vebsajt Blic, 09.09.2019.
Naslov: Redakcija