Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO RATIFIKACIJA SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I TURSKE: 1. oktobra u turskom parlamentu počinje ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske


Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je u Izmiru, da će 1. oktobra u turskom parlamentu početi ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, od kojeg se, kaže, očekuje da će doprineti većoj trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Ljajić je istakao da će ratifikacijom Sporazuma biti stvoren pravni osnov za povoljniji izvoz srpske robe koja se nalazi na carinskom režimu i režimu kvota.

"Na taj način verujem da će biti povećan obim trgovinske razmene koji je prošle godine bio oko milijardu evra, a plan je da za dve godine dostignemo blizu dve milijarde evra, a sporazum o slobodnoj trgovini to svakako omogućava”, istakao je Ljajić.

Ljajić, koji se prilikom posete Izmiru sastao sa ministarkom trgovine Turske, Ruhsar Pekdžan, je naglasio da je u razgovoru dobio uverenje da svi projekti turskih investitora koji su započeti u Srbiji, neće biti prekinuti uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i čestim oscilacijama turske lire.

"Razgovarali smo i o kamatnim stopama na kredit kojim bi se finansirala izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo i verujem da se približavamo povoljnoj varijanti tog kredita", naveo je Ljajić.

Govoreći o Međunarodnom sajmu privrede u Izmiru, na kojem je Srbija prvi put zemlja partner i gde će se turskom tržištu predstaviti oko 30 kompanija iz Srbije, Ljajić kaže da je sajam dobra prilika da Srbija predstavi svoje ekonomske i turističke potencijale, ali i da privuče nove turske investitore i turiste.

"Ovde je bilo susreta sa pojedinim firmama, a već su naše pojedine lokalne samouprave razgovarale o konkretnim oblicima saradnje i dolasku investitora”, rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio se da uprkos svim turbulencijama, pre svega u Turskoj, saradnja između Srbije i Turske razvija, unapređuje i da postoji prostor da obim trgovinske razmene bude veći.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 10.09.2018.
Naslov: Redakcije