Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Hiljade prijava u prvih 100 dana primene Zakona. Uvećan broj optužbi za nasilje među supružnicima iznad 65 godina


Protiv 574 lica podignute su optužnice zbog nasilja u porodici, a 223 njih je osuđeno. Ovo je, prema podacima Tužilaštva, bilans prvih 100 dana primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Iz meseca u mesec, kako pokazuje statistika Ministarstva pravde, broj prijavljenih slučajeva raste, policija izriče sve više hitnih mera (udaljenja iz stana ili zabrane prilaska) i sve je više izrađenih individualnih planova zaštite, koje rade opštinski timovi sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštva, sudstva i centara za socijalni rad.

U Ministarstvu pravde kažu da su tokom juna i jula timovi razmotrili 5.571 slučaj nasilja u porodici, a u avgustu je registrovan porast broja prijava nasilja među supružnicima starijim od 65 godina. Ovo je veliki izazov za policiju i tužilaštvo, jer se dešava da moraju da izreknu hitnu meru iseljenja iz stana, a supružnik nema gde da ode, jer su im deca u inostranstvu, a srodnici i prijatelji bolesni ili više nisu među živima. U nekim slučajevima ovo nasilje vuče dugogodišnje korene, ali ono je često i rezultat banalne svađe npr. oko toga da li je jelo vruće ili hladno, iza koje stoji usamljenost starih, bes i osećaj nemoći.

Dosta udaljenja ili zabrana prilaska izrečeno je ženama, a posebno je upečatljiv slučaj kada je otac na njivi udario sina, jer se nije sklanjao od priključne mašine, pa je pretila opasnost da mu odseče nogu. Ljudi su sa obližnjeg puta videli udarac i odmah pozvali policiju. Čovek je uhapšen i određen mu je pritvor u jeku poljoprivredne sezone, iako je jedini hranitelj porodice. I sami tužioci iz Novog Sada bili su u dilemi da li su doneli ispravnu odluku.

- Prema svim podacima institucija, vidimo da je Zakon široko primenjen, na veliki broj slučajeva, i da je dao dobre rezultate. Pravu sliku imaćemo ipak krajem godine. Mi, međutim, i dalje imamo isti broj slučajeva žena i dece koji nam dolaze - kaže Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 20 žena i dvoje dece. - Borba protiv nasilja ne vodi se zakonima, niti represijom - kaže Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja "Hajr", koje okuplja žrtve nasilja.

- Ona je najbolja kada se nasilje spreči, da do njega i ne dođe, pa dete ne doživi traume i ne dobije loš primer kako da i samo postane nasilnik. -

Tužilaštva su tokom prva dva letnja meseca podnela 2.551 predlog da se produži hitna mera (iseljenja ili zabrane prilaska) koju je izrekla policija. Njih 2.466 je sud usvojio.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 09.09.2017.
Naslov: Redakcija