Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Udruženje sudija prekršajnih sudova predlaže da Pravosudna akademija postane ustavna kategorija i to na taj način što bi se za sudije, po pravilu, birala lica koja su završila početnu obuku Pravosudne akademije


Udruženje sudija prekršajnih sudova Republike Srbije u svom Predlogu budućih izmena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), između ostalog, predložilo je da Pravosudna akademija postane ustavna kategorija i to na taj način što bi se za sudije, po pravilu, birala lica koja su završila početnu obuku Pravosudne akademije.

U obrazloženju ovog Predloga se navodi da treba uvažiti postojanje Pravosudne akademije, njenu ulogu i značaj. Navodi se da je potrebno razrešiti postojeću situaciju, jer u sistemu postoji veliki broj sudijskih pomoćnika, kojima u budućem periodu treba omogućiti da konkurišu za mesta sudija, ali da se Udruženje zalaže da po proteku tog perioda, pretežan, skoro isključiv, izbor za sudijsku funkciju bude među kandidatima koji su prošli obuku Pravosudne akademije.

Alumni klub Pravosudne akademije podseća da je prethodno Akademska mreža za vladavinu prava, koju čine Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, Udruženje građana Europius i Alumni klub Pravosudne akademije, u svojoj Analizi EU standarda i predloga mogućih izmena Ustava kao jedno od rešenja predložilo da završena obuka na Pravosudnoj akademiji postane neophodan uslov za izbor na pravosudnu funkciju, imajući u vidu da ovakvo rešenje počiva na evropskim standarda u oblasti nezavisnosti i stručnosti sudija i tužilaca, kao i to da bi se time ostvario cilj iz Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013), prema kojoj se do kraja ove godine Pravosudna akademija mora uvrstiti među neophodne uslove za izbor sudija i zamenika javnih tužilaca.

Pogledajte:

Predlog izmena Ustava Udruženja sudija prekršajnih sudova Republike Srbije

Analiza EU standarda i predlog mogućih izmena Ustava Akademske mreže za vladavinu prava

Izvor: Vebsajt Alumni kluba Pravosudne akademije, 11.09.2017.
Naslov: Redakcija