Zastava Bosne i Hercegovine

(NE)ZAKONITOST NAPLATE PREMIJE OSIGURANJA STAMBENOG KREDITA KOD NKOSK OD STRANE BANAKA: Udruženje banaka Srbije smatra da bi jednostrano raskidanje ugovora zbog jedne sudske presude da je premiju osiguranja stambenih trebalo da plati banka, a ne korisnici kredita, urušilo pravni sistem. Ugovor za potpisnike ima snagu zakona i obavezuje ih da ga poštuju


Jednostrano raskidanje ugovora zbog jedne sudske presude da je premiju osiguranja stambenih trebalo da plati banka, a ne korisnici kredita, urušilo bi pravni sistem, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, navodeći da je "ugovor temelj pravnog sistema".

"Svi koji pozivaju građane da raskinu ugovor sa bankom zbog toga što je doneta jedna sudska presuda prema kojoj je osiguranje za stambeni kredit kod NKOSK trebalo da plati banka, a ne klijent, zanemarili su činjenicu da su potpisivanjem ugovora obe strane pristale na uslove i ne mogu opozvati potpis", rekao je Dugalić.

Dodao je da ugovor za potpisnike ima snagu zakona i obavezuje ih da ga poštuju.

"Ugovor obavezuje obe strane da ga poštuju. Da li je banka ispunjavala svoje ugovorne obaveze? Da. Ali se druga strana predomisli naknadno, pa joj se ne sviđa neka ugovorna obaveza i zatraži sudskim putem da se to poništi. Šta je paradoksalno - da sud prihvata takve tužbene zahteve. E to je ono što je loše", istakao je Dugalić.

On dodaje da je klijent prihvatio da osigura svoj stambeni kredit i da zauzvrat dobije znatno povoljniju kamatnu stopu.

"I kad je ugovor realizovan, kada je kredit izvršen, onda se setio da kaže - zašto ne bi banka platila tu moju obavezu, svejedno što sam ja dobio nižu kamatnu stopu. U tome je neosnovanost ovakve presude. Ona podriva čitav sistem ugovornih obaveza u ovom slučaju banaka i njihovih klijenata", ocenjuje Dugalić.

Treći osnovni sud u Beogradu je nedavno doneo prvostepenu presudu da je premiju osiguranja stambenih kredita kod NKOSK trebalo da plate banke, a ne da taj trošak prebace na korisnike kredita.

Izvor: Vebsajt N1, 08.09.2017.
Naslov: Redakcija