Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Usvajanje Zakona u Narodnoj skupštini očekuje se do kraja septembra 2017. godine. Novi zakon bi trebalo da uvede red u javnu upravu i omogući logičnije i pravednije plaćanje zaposlenih i daje pravo sindikatima da učestvuju u sistematizaciji radnih mesta. Konkursi ostaju obavezni, a poseban akcenat je stavljen na povredu radne discipline


Zakon o zaposlenima u javnim službama trebalo bi da bude usvojen do kraja septembra 2017. godine, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Novi zakon bi trebalo da uvede red u javnu upravu i omogući logičnije i pravednije plaćanje zaposlenih. Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama je prošao javnu raspravu i trebao bi da se pred poslanicima nađe do kraja septembra.

"Očekujem da zakon bude izglasan do kraja meseca. Tema ovog zakona nisu povišice ili smanjenja plata, ali treba da spreči situacije u kojima neki sektor krene u štrajk i dobije povišicu a drugi ostanu uskraćeni", rekao je Ružić.

Ružić je ukazao da su u izradi Nacrta zakona učestvovali i sindikati sa svojim kritikama i predlozima.

Zakon stavlja u povlašćeniji položaj zaposlene kroz katalog zaposlenih i daje pravo sindikatima da učestvuju u sistematizaciji radnih mesta. Konkursi naravno ostaju obavezni a poseban akcenat je stavljen na povredu radne discipline.

Govoreći o mogućem ukidanju odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, on je ukazao da o tome odlučuje Vlada, ali da čitava reforma uvođenjem reda ubrzava taj proces.

Upitan o zaduženosti pojedinih lokalnih samouprava na šta je upozorio Fiskalni savet u poslednjem izveštaju, Ružić je kazao da rad samouprava ne sme da bude ugrožen i da podaci jesu alarmantni, ali da Vlada ima kapacitet da to reši.

"Naravno da one ne mogu same, država je tu da interveniše, ali pitanje je na koji način. Problemi će biti rešeni, ali to zahteva vreme. Ono što je sigurno jeste da građani neće biti ugroženi zbog dugovanja opština. Stvari od vitalnog značaja, kao što je grejanje i slično, moraju da funkcionišu", rekao je resorni ministar.

Fiskalni savet je u poslednjem izveštaju upozorio da je jedan broj lokalnih samouprava na ivici bankrota i da su najzaduženiji Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Dugovi lokalnih samouprava dostižu više od milijardu evra.

Izvor: Vebsajt B92, 10.09.2017.
Naslov: Redakcija