Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: RAZMATRA SE UVOđENJE đAčKIH UNIFORMI U OSNOVNE I SREDNJE šKOLE


Najnovija ideja ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, bilo bi uvođenje đačkih uniformi u osnovne i srednje škole. On je objasnio da je to njegova lična inicijativa za koju mu je potrebna podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju. Nove uniforme bi, smatra on, dodatno doprinele da se u školama uvede red.

Sa ovom idejom ministra saglasni su i u Nacionalnom prosvetnom savetu (NOPS), brojni direktori škola, kao i nastavnici i psiholozi.

Predsednik NOPS, prof. dr Aleksandar Lipkovski podržava inicijativu da se đačke uniforme vrate u škole.

Jako je važno da se postigne saglasnost kako bi te uniforme izgledale – da li tako da za sve đake budu iste ili da svaka škola ima svoju. Ako bi stigla ozbiljna inicijativa o vraćanju đačkih kecelja u škole, o njoj bi se razgovaralo i na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta – kaže Lipkovski.

U beogradskoj OŠ "Aleksa Šantić" koju pohađa oko 1.300 đaka uniforme nose poslednjih pet godina.

Pokazalo se da smo uradili pravu stvar kada smo doneli odluku da naši đaci počnu da nose školske kecelje! Mi smo tu priču "izgurali" jer sam tada imao apsolutnu podršku kolektiva i roditelja. Đačke uniforme kupuje škola, učenici ih zadužuju i na kraju školske godine, oprane i opeglane vraćaju – navodi direktor Radivoje Miljić.

Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina donelo rešenje po kome škole same mogu da biraju da li će uvesti uniforme.

Prema rečima školskog psihologa u beogradskoj školi OŠ "Lazar Savatić" Branke Tišme, đaci bi trebalo da nose školske kecelje.

To bi trebalo da bude udobna, radna varijanta, u kojoj bi se đaci osećali komotno dok bi obavljali svoje školske aktivnosti. U našoj školi smo sproveli anketu na ovu temu i većina nastavnika i roditelja su bili za školske uniforme. Međutim, naši đaci ih još ne nose jer roditelji nisu uspeli da se dogovore oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju. -

Izvor: Vebsajt Telegraf, 10.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija