Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O ANGAŽOVANJU SEZONSKIH RADNIKA U POLJOPRIVREDI: CILJ ZAKONA JE DA SEZONSKI RADNICI U POLJOPRIVREDI BUDU ZAšTIćENI, DA MOGU DA UPIšU STAž I BUDU ZDRAVSTVENO OSIGURANI, ALI I DA SE ZAšTITE POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA


Do kraja 2016. godine biće pripremljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega, berače voća, ali i njihove 'gazde' od ucenjivanja, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Ministar je naveo da je cilj da sezonski radnici u poljoprivredi budu zaštićeni, da mogu da upišu staž i budu zdravstveno osigurani, ali i da se zaštite i poljoprivredna gazdinstva.

"Sa aspekta vlasnika voćnjaka, da berač ne ucenjuje ako se desi povreda na radu. Da ne morate na crno da mu platite tri, četiri ili pet hiljada evra da bi ćutao ako padne sa drveta. Takođe, da ne morate kada dođe inspekcija da krijete berače", rekao je ministar.

On kaže da bi taj trošak bio simboličan, svega 150 do 200 dinara po danu po radniku, koji bi dobio penzijsko i invalidske osiguranje.

"Da na kraju, koliko će biti dozvoljeno 90 ili 120 dana, može da upiše staž, kao i da ima zdravstveno u slučaju povrede na radu", istakao je Nedimović dodajući da nije cilj da se uzmu pare već da se uvede red u tu oblast.

Prema njegovim rečima, neka gazdinstva imaju po 200 ljudi, nezaposlena lica i penzionere, koji će sada biti zaštićeni, kao i gazda i država.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.09. 2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija