Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UVOĐENJE ANALIZE EFEKATA PROPISA KAO STANDARDNOG POSTUPKA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ocenila je da bi analiza efekata propisa bila izuzetno korisna za povećanje efikasnosti državne uprave.

Udovički je na debati posvećenoj unapređenju javne uprave u Srbiji istakla da u našoj zemlji postoji 160 važećih strategija, a koje nisu usaglašene i čija primena nije moguća.

Ona je podsetila na to da je formiran Sekretarijat za javne politike, koji će doprineti rešavanju ovog problema, i objasnila da je njegova uloga da usmerava planiranje u Vladi tako što će najpre da analizira propise i daje mišljenje o njihovim efektima.

Neophodno je da to telo ima veću ulogu, ocenila je Udovički, uz napomenu da ono trenutno ne raspolaže dovoljnim analitičkim kapacitetima.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ponovio je da bi uvođenje analize efekata propisa kao standardnog postupka bilo veoma značajno za povećanje efikasnosti državne uprave i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Kirbi je ukazao na to da ne postoji jedinstveni model analize za sve zemlje, već da on mora da bude prilagođen političkom i kulturnom okruženju svake pojedinačne države.

On je uputio pohvale Vladi Srbije zbog toga što je formirala Sekretarijat za javne politike, uz napomenu da je reč o telu koje će imati sve nadležnosti da sprovodi i kontroliše analizu efekata propisa u čitavom sistemu državne uprave u Srbiji.

Ambasador je podsetio na to da su SAD bile među prvim zemljama u svetu koje su još 1981. godine uvele analizu propisa, a da su kasnije njen primer sledile i druge zapadne zemlje.

On je rekao da će nakon  skupa  Vladi Srbije uputiti pismo o zaključcima do kojih se došlo tokom debate, u kojoj učestvuje više američkih stručnjaka za unapređenje regulatorne transparentnosti.

Skup je organizovala Ambasada SAD u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, USAID Projektom za bolje uslove poslovanja i Američkom privrednom komorom.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.9.2014.